ACTUALITATE 10 martie 2009

Plăcuţele bilingve, punct comun între primar şi prefect

de Covasna Media | 960 vizualizări
Iniţiativa primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, de a cere amplasarea de blăcuţe bilingve pe toate clădirile instituţiilor bugetare are susţinerea prefectului Codrin Munteanu, în măsura în care respectivele ampla sări se încadrează în cadrul legal. Potrivit lui Munteanu, solicitarea primarului este îndreptăţită, bazându-se pe prevederile legale care vorbesc despre folosirea limbii materne a minorităţilor în instituţiile administraţiei publice locale acolo unde

Iniţiativa primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, de a cere amplasarea de blăcuţe bilingve pe toate clădirile instituţiilor bugetare are susţinerea prefectului Codrin Munteanu, în măsura în care respectivele ampla sări se încadrează în cadrul legal. Potrivit lui Munteanu, solicitarea primarului este îndreptăţită, bazându-se pe prevederile legale care vorbesc despre folosirea limbii materne a minorităţilor în instituţiile administraţiei publice locale acolo unde minoritatea depăşeşte procentul de 20%.

Potrivit prefectului, primarul Antal Arpad ar trebui să înceapă acest demers al său prin aplicarea corectă a legii, conform căreia, plăcuţa în limba maghiară de pe clădirea Primăriei Sfântu-Gheorghe referitoare la Consiliul Local al municipiului, va trebui coborâtă sub cea inscripţionată în limba română, limba oficială a Statului.

„Am reţinut demersul primarului, este legal ca iniţiativă, dar trebuie şi aplicat legal, în sensul în care inscripţionarea bilingvă se face exclusiv pentru consilii locale şi instituţii din subordinea acestora, nu la alte instuituţii, potrivit Legii 215, care stabileşte inscripţionarea obligatorie pentru autorităţile administraţiei publice locale”, a explicat Codrin Munteanu, care a atenţionat că aceste prevederi nu se aplică instituţiilor descentralizate, chiar dacă primarul Antal Arpad ar dori ca şi acestea să folosească respectivele plăcuţe bilingve.

În plus, Codrin Munteanu a arătat că, deocamdată, până la finalizarea procesului de descentralizare, nici şcolile nu pot fi incluse în rândul instituţiilor ce ar trebui să amplaseze plăcuţe bilingve, deoarece acestea au doar patrimoniul sub autoritatea administraţiei locale, sub aspectul metodologiei aflându-se în îndrumarea Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, Antal Arpad a transmis deja conducerilor de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi notificări prin care le cere amplasarea de plăcuţe cu denumirile în limba maghiară, chiar dacă în ambele instituţii şcolare se predă doar în limba română.

Prefectul a anunţat că va trimite tuturor consiliilor locale din judeţ o circulară prin care le va cere intrarea în legalitate în ceea ce priveşte amplasarea de plăcuţe bilingve la nivelul autorităţilor locale şi instituţiilor din subordinea acestora. Mai mult, Codrin Munteanu a arătat că va solicita amplasarea de plăcuţe şi în limba română la intrarea în localităţi, de exemplu acolo unde există plăcuţe referitoare la înfrăţirea acestora cu altele. Totodată, prefectul a făcut referire la primăriile din Boroşneu-Mare şi Malnaş, pe ale căror clădiri există zugrăvite denumirile instituţiilor doar în limba maghiară.

În ceea ce priveşte sancţionarea autorităţilor locale în cazul nerespectărilor legale referitoare la plăcuţe, Codrin Munteanu consideră că, probabil, în trecut nu s-a acordat aceeaşi atenţie deosebită inscripţionării bilingve, aşa cum a făcut recent primarul Antal Arpad.

Paradoxul competenţelor

Analizând întreaga discuţie provocată de Antal Arpad pe tema plăcuţelor bilingve, Codrin Munteanu crede că s-a ajuns într-o situaţie paradoxală în ceea ce priveşte competenţele.

„Timp de ani de zile, în toată ţara s-a spus că se încalcă autonomia locală, că primăriile au de suferit din această cauză. Eu constat acum că, de fapt, se încalcă autoritatea instituţiilor deconcentrate în teritoriu, de către administraţia locală. Conform Constituţiei şi Legii administraţiei locale, între prefect şi serviciile deconcentrate, pe de o parte, şi consiliile locale, pe de altă parte, există raporturi de colaborare, în care nimeni nu poate solicita imperativ nimic”, a arătat Munteanu, pentru a sublinia că Antal Arpad nu are competenţa de a cere serviciilor deconcentrate amplasarea de plăcuţe bilingve, căci acestea sunt în subordinea prefectului, care le poate cere acestora orice, în limitele existenţei unui cadru legal.

Monica Rizea

Teme articol: primar prefect bilingv placute
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gardianul, 10 martie 2009
Stimate Domnule Primar, Ma bucur ca in sfarsit pagina de internet a orasul este functionala. Arata mult mai bine decat inainte. In calitate de cetatean onest al orasului mi-ar face o mare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.