ACTUALITATE 7 noiembrie 2008

Pitbull penal

de Covasna Media | 264 vizualizări

Poliţiştii au înregistrat o lucrare penală după incidentul de sâmbăta trecută, în care un câine a muşcat două personae

Cazul pitbull-lui care a muşcat două persoane în aceeaşi zi se află în atenţia Poliţiei Municipale Sfântu-Gheorghe, unde în urma unui apel 112 din acea zi s-a înregistrat o lucrare penală. Subcomisarul Gil Bălinică, de la Poliţia de Proximitate, a declarat că cele două persoane atacate sunt aşteptate astăzi pentru declaraţii, iar în ...

Poliţiştii au înregistrat o lucrare penală după incidentul de sâmbăta trecută, în care un câine a muşcat două personae

Cazul pitbull-lui care a muşcat două persoane în aceeaşi zi se află în atenţia Poliţiei Municipale Sfântu-Gheorghe, unde în urma unui apel 112 din acea zi s-a înregistrat o lucrare penală. Subcomisarul Gil Bălinică, de la Poliţia de Proximitate, a declarat că cele două persoane atacate sunt aşteptate astăzi pentru declaraţii, iar în cazul în care vor depune plângere împotriva proprietarului animalului, se va continua cercetarea penală. În caz contrar, se va dispune neînceperea urmăririi penale. Proprietarul animalului va fi verificat dacă a înregistrat câinele la Poliţie, dacă are documente pentru acesta şi dacă animalul este vaccinat, în plus, trebuie stabilit cu certitudine dacă pitbull-ul aparţine într-adevăr acestei rase, este metis sau poate chiar altă rasă. „Facem apel la populaţie, dacă sunt oameni care ştiu că au vecini care plimbă asemenea câini fără botniţă sau se tem pentru siguranţa lor, să ne anunţe, măcar să avem o evidenţă, să-i sfătuim pe proprietari, să îi informăm“, a spus Bălănică. Conform legii 60/2003 privind regimul de deţinere a câinilor agre sivi sau periculoşi, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi lege spune că acţiunea penală în cazul vătămării este valabilă doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, împăcarea părţilor înlăturând răspunderea penală.

Plimbare cu lesă şi botniţă

Sâmbăta trecută, un băieţel în vârstă de 13 ani din Sfântu-Gheorghe, Lorincz Robert, şi mama acestuia au fost muşcaţi de pitbullul unui vecin. Tatăl copilului a declarat că băiatul său venea acasă de la ora de religie, când în faţa porţii a fost atacat de câinele vecinului, care a scăpat din curte şi l-a muşcat de picior. Mama aces tuia i-a sărit în ajutor şi a reuşit să îşi salveze copilul, dar sa ales la rândul ei cu o muşcătură şi mai zdravănă, la piciorul drept, cu care se deplasează acum mai greu din cauza durerii. Proprietarul a observat incidentul şi a intervenit pentru a lua câinele de acolo. În judeţul Covasna sunt înregistraţi 25 de câini de categoria I, câini periculoşi, respectiv pitbulli, dintre care 18 în Sfântu-Gheorghe şi restul în mediul rural. Pitbull-ul este caracterizat drept o rasă periculoasă de câini, cunoscută pentru comportamentul agresiv, mai ales după o anumită vârstă, şi care nu poate fi stăpânită de oricine. Conform legii, câinii trebuie scoşi la plimbare numai cu botniţă şi lesă şi trebuie supravegheaţi atent pentru a se evita orice posibil atac sau probleme.

Ana Sidon

Teme articol: copil pitbull câine muşcat
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.