Piața din Sfântu Gheorghe este mai ieftină pentru producătorii locali
În fiecare an apar discuţii şi critici ale locuitorilor din Sfântu Gheorghe despre preţul ridicat al legumelor și fructelor din Piaţa locală, faţă de aceleaşi produse în Brașov. Cu toate acestea, nici TEGA S.A. (administratorul Pieţei agroalimentare) şi nici Primăria Sfântu Gheorghe nu pot influența prețurile pieței, prin urmare încearcă să încurajeze producătorii locali într-un mod diferit.
Directorul TEGA, Máthé László, a subliniat că în acest caz comportamentul clienților este cel mai important în stabilirea prețurilor pentru produsele din piaţă, pentru că dacă aceștia nu cumpără la un anumit preț, vânzătorii vor fi obligați să mai reducă din tarife. Directorul TEGA a subliniat că mesele vor fi puse la dispoziție cu prioritate producătorilor locali.
În numele Primăriei, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a atras atenția asupra faptului că autorităţile încearcă să ajute producătorii din Sfântu Gheorghe prin închirierea unei mese cu o reducere de minim 50%, în cazul locuitorilor din restul județului Covasna această reducere fiind de 20%. În cazul multor dintre mesele din piaţă, producătorul principal local are prioritate asupra intermediarilor și vânzătorilor din alte județe.
Prețul zilnic pentru o masă în lateralele pieţei este de 18,75 lei, pentru producătorii județului Covasna 15 lei, iar producătorii care locuiesc în Sfântu Gheorghe pot utiliza masa pentru suma de 9,60 lei. Mesele din mijlocul pieţei sunt mai ieftine şi sunt disponibile pentru 13,75 lei, 11 lei și 6,90 lei.
Atât Primăria, cât și TEGA atrag atenția producătorilor locali de a profita de reducerile disponibile în piața de legume, deoarece costurile de transport ale localnicilor sunt, de asemenea, mai mici, iar producătorul local consolidează economia locală.
În cazul fructelor și legumelor de sezon non-românești, preţurile sunt stabilite de supermarketuri, pentru că dacă acolo preţurile sunt mai ieftine, atunci intermediarii care operează în piață ar trebui să reacționeze, de asemenea, la situație şi să reducă preţurile.
Prezența caselor de marcat și corectitudinea prețurilor pot fi verificate de ANAF și Protecția Consumatorilor, iar aceste tipuri de abuzuri pot fi, de asemenea, raportate.
Producătorii pot solicita mai multe informații despre locurile disponibile în piață și tarife la adresa office@tega.ro sau personal la sediul TEGA din strada Crângului nr. 1.
(Primăria Sfântu Gheorghe)