Peste o sută de contestaţii depuse la Bacalaureat în Covasna, majoritatea la Limba Română
Peste o sută de contestaţii, majoritatea la Limba Română, au fost înregistrate în judeţul Covasna după afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean apreciază că procentul de promovabilitate va creşte la peste 20% după rezolvarea acestora.
Inspectorul şcolar general Kiss Imre a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că rata de promovare la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului a fost de 19,45% fiind declaraţi admişi 64 din cei 329 de candidaţi prezenţi. Potrivit acestuia, au fost depuse 118 contestaţii, dintre care 64 la Limba Română.
„Bineînţeles că nu este un rezultat mulţumitor, dar nu mă surprinde pentru aşa sunt, în general, elevii care participă la sesiunea din toamnă. Probabil că procentul de promovabilitate va ajunge la peste 20% după finalizarea contestaţiilor. Eu am fost la un centru de examinare şi am văzut cu ce atitudine s-au prezentat la examen – au venit că poate am noroc şi iau examenul. Asta este atitudinea şi mentalitatea celor care vin în toamnă”, a declarat Kiss Imre.
Potrivit acestuia, foarte mulţi elevi de etnie maghiară din judeţul Covasna au probleme la Limba română, pentru că programa şcolară şi metoda de predare sunt inadecvate.
„Nici cei care au luat note bune la Bacalaureat nu înseamnă că se descurcă în limba română. Au luat note bune pentru că tocesc, dar nu înseamnă că toţi se descurcă în conversaţii zilnice”, a declarat acesta.
În urma celor două sesiuni de Bacalaureat, procentul de promovare în judeţul Covasna este de 66,8%, respectiv de 72,2% în rândul candidaţilor din seria curentă şi 29,8 % - pentru seriile anterioare.
Kiss Imre a mai spus că în următorul an şcolar se va pune un accent sporit nu numai pe pregătirea elevilor pentru examene, ci şi pe prezenţa acestora la cursuri.
Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 1 septembrie.