Peste 900 de pomi fructiferi vor fi distribuiți la Întorsura Buzăului
Programul „Un pom pentru generația viitoare” începe săptămâna viitoare și la Întorsura Buzăului. Peste 900 de pomi fructiferi vor fi distribuiți locuitorilor de aici. Dintre aceștia, 500 vor fi plantați pe teritoriul localității, iar restul vor fi distribuiți gratuit către populație.
Potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Primăriei, vor fi împărțite patru bucăți per familie.
„Am primit peste 900 de pomi, dintre care 500 sunt plătiți de primărie. Pe aceștia îi vom da școlilor noastre sau îi vom planta în diverse locații ale primăriei, iar 400 - 450 vor ajunge la cetățeni gratuit. Vor avea prioritate cei care și-au plătit taxele și impozitele la zi, pe tot anul, și cei care au plătit amenajamentul pastoral”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, primarul Raul Urdă.
Vor fi distribuiți în majoritate meri, dar vor fi și peri, pruni, cireși, vișini, aluni, gutui și afini.
„În perioada 11–15 aprilie, persoanele interesate sunt rugate să contacteze reprezentantul primăriei George Mazăre: 0761 609 387”, mai transmite Primăria Întorsura Buzăului.
Programul „Un pom pentru generația viitoare” al Fundației Comunitare Covasna se derulează la nivel județean și a ajuns în fiecare zonă din Covasna.
Și la Sfântu Gheorghe, anul acesta au fost împărțiți peste 1.100 de pomi fructiferi autohtoni. Stocul a fost epuizat în mai puțin de două zile.
Anul acesta numărul pomilor fructiferi distribuiți în tot județul va depăși 6.000 de bucăți, potrivit unei informări publicate pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Covasna.
Demersul a debutat în 2013, printr-un „episod” pilot. Atunci s-au împărțit 175 de bucăți în Herculian. Având în vedere cererea mare, conducerea Fundației Comunitare Covasna a decis să continue proiectul, într-un cadru organizat.
Obiectivul coordonatorilor a fost organizarea acestui program pe un interval de 10 ani, în care să fie distribuiți 40.000 de puieți de pomi din soiuri tradiționale covăsnene în toate zonele județului, iar până anul trecut s-au distribuit peste 30.000 de bucăți.
Scopul programului este ca populația județului Covasna să participe activ la plantarea puieților pentru repopularea livezilor cu soiurile de pomi fructiferi specifice Transilvaniei, păstrând astfel valorile autohtone pentru generațiile viitoare.
Sursa foto: Facebook/Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation.