Peste 70 de militari au parcurs aproape 70 de kilometri cu Ștafeta Veteranilor
După ce luni dimineață grupul de alergători și bicicliști din Brașov a predat Ștafeta Veteranilor echipei din județul Covasna, a doua zi aceasta din urmă a continuat aventura spre următoarea destinație a sa: Miercurea Ciuc. Astfel, la ora 8:30, aproape 80 de persoane au luat startul din fața Statuii Ostașului Român din Sfântu Gheorghe cu un obiectiv clar: să alerge sau să pedaleze, în total, pe rând sau împreună, aproape 70 de kilometri. Unul dintre participanți a reușit impresionanta performanță de a parcurge toată distanța în pas alergător.
Adunarea s-a dat în jurul orei 8:15 în fața Statuii Ostașului Român de la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe. Din grupul reunit au făcut parte aproximativ 80 de persoane, dintre care circa 70 de militari ai Unității Militare (UM) 01630 (Depozitul 92 Geniu) din Arcuş. Alături de ei a fost și col. (rtr.) Ioachim Grigorescu, președintele filialei locale a Asociației Naționale a Veteranilor de Război (A.N.V.R.), care a pornit în alergare alături de militari, dar și subprefectul Cosmin Boricean, care a avut pentru participanți cuvinte de încurajare.
„Mă bucur că și în acest an orașul nostru a reprezentant un punct de predare a Ștafetei Veteranilor Invictus. Nu este o coincidență prezența militarilor activi și a veteranilor covăsneni pe traseul galben al circuitului, întrucât aceștia și-au dovedit constant devotamentul față de drapel, de țară și față de semenii lor. Îmi doresc ca toți participanții să ajungă la destinația lor finală, la Carei, sănătoși, inspirați de acțiunile celor pe care îi omagiază. Și ei sunt o inspirație pentru noi și țin să le mulțumesc în mod deosebit pentru cinstea și curajul cu care ne reprezintă atât pe timp de pace, dar și în teatrele de operații în care sunt prezenți”, a scris, ulterior, și pe pagina lui de Facebook subprefectul.
Acțiunea a început, așa cum este militărește, la 8:30, conform programului. Nu toți participanții au alergat sau pedalat încontinuu tot traseul, ci, aceia care au dorit, au avut posibilitatea să facă pauze pe traseu în autobuzul care i-a însoțit în coloană. Important a fost că din grup cineva s-a aflat în orice moment în mișcare, pe traseu. Unul dintre participanți a reușit să facă acest lucru pe tot parcursul evenimentului. Performanța a fost atinsă de soldatul Ionuț Sorin Stanciu de la UM 01756 Baza 42 Comunicații „Traian Moșoiu” din Râșnov.
Ștafeta a ajuns astfel marți, 11 octombrie, după aproape 70 de kilometri, la ora 14:30, la Monumentul Ostașului din Miercurea Ciuc. Caravana covăsneană a fost întâmpinată de prefectul județului Harghita, Petres Sándor, de locțiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Viliam Pastor, dar și de alți comandanți ai unităților militare din zonă și de oficialități.
Ștafeta Veteranilor este o acțiune organizată de Invictus România în contextul Zilei Armatei Române, celebrată la data de 25 octombrie. Activitățile au început în 5 octombrie, din București. Trei ștafete au plecat atunci pe tot atâtea tronsoane din țară, definite în funcție de una dintre culorile drapelului României. Județului Covasna, pentru că face parte din regiunea centru, i-a revenit culoarea galbenă. Toate cele trei ștafete se întâlnesc pe 25 octombrie la Carei. Traseul are în total 3.603 kilometri.
Anul trecut, evenimentul din județul Covasna a avut loc în 14 octombrie. Plecarea a avut loc de la unitatea militară a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”. Au participat 23 de alergători, care au dus, la acel moment, drapelul către Brașov.
Reamintim și că Invictus România a luat ființă în 2014, la inițiativa unui grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri INVICTUS, sub patronajul prințului Harry al Marii Britanii. Scopul organizației este de promovare a valorilor militare și naționale, dar mai ales de sensibilizare a societății civile asupra recunoștinței care se cuvine veteranilor de război.