ACTUALITATE 14 aprilie 2021

Peste 70 de apeluri la 112 în 2020 și 2021 cu alerte de urși

de Iulia Drăghici - Taraș | 755 vizualizări

Prefectura a prezentat și recomandări care vor servi drept măsuri preventive pentru a limita întâlnirile cu sălbăticiunile 

Peste 70 de apeluri prin 112, prin care se anunța prezența urșilor în localitățile județului Covasna, au fost efectuate în perioada ianuarie 2020 – 12 aprilie 2021, a anunțat marți prefectul județului Covasna, Ráduly István, într-o conferință de presă. În context, el a precizat că primăriile vor primi o circulară prin care li se va recomanda să monteze panouri de avertizare pentru atenționarea în special a turiștilor de prezența urșilor în zonă. Totodată, autoritățile au în plan să întocmească o hotărâre prin care să se interzică hrănirea sălbăticiunilor la o distanță mai mică de 5.000 de metri de zona de locuit. 

În statistica pusă la dispoziție de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna, prezentată marți la Prefectura Covasna, se arată și că cele mai multe apeluri au fost făcute în intervalul 12:00 – 18:00, urmat de cel între orele 18:00 – 24:00. Ca locații, cele mai multe raportări au venit din zona Balvanyos (21 de apeluri), Covasna (15 apeluri), Păpăuți (9 apeluri), Bixad și Malnaș Băi (câte 5), Brateș, Ojdula (câte 4), dar și din altele, cu câte două sau un apel. 

Cel mai recent a fost luni și a venit din zona Vâlcele, „unde un urs a fugărit pe cineva de pe câmp, în apropierea localității”, a spus prefectul Ráduly István. 

Reprezentatul Guvernului în teritoriu a declarat marți și că Instituția Prefectului nu are alte pârghii de intervenție pentru a rezolva această problemă, decât de încercare de prevenire a tragediilor și a propus într-o ședință cu liderii instituțiilor din județ cu atribuții în domeniu două măsuri. 

Am propus ca hrănirea animalelor sălbatice să nu poată fi făcută la o distanță mai mică de 5.000 de metri de marginea localităților. Dacă hrănirea se face la marginea localităților, este o invitație a animalelor sălbatice în mediul uman. Am rugat toți factorii decizionali (n.red. Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră etc.) să vadă dacă din punct de vedere procedural este posibil să adoptăm o hotărâre în acest sens. Am vorbit și despre amplasarea panourilor informative în acele zone care sunt frecventate de cetățeni ca excursioniști și urși”, a mai spus dr. Ráduly István, care a precizat și că o propunere similară (dar cu distanța vizată de 3.000 de metri) a făcut în 2004 – 2005, din funcția de primar, dar că decizia de Consiliu Local adoptată a fost atacată și revocată. 

Ca măsuri pe termen lung, problema urșilor trebuie rezolvată la nivel legislativ, spun reprezentanții prefecturii. 

I-am rugat pe cei implicați ca instituții, să ne facă niște propuneri pe care noi să le cuprindem într-un material și să le trimitem pentru modificări legislative, pentru că acolo este problema. (...) În momentul în care afectează viața omului și pune în pericol viețile locuitorilor din zonele rurale de lângă pădure, cred că se impun niște măsuri legislative. Dar asta hotărăsc alții”, a spus și subprefectul Cosmin Boricean.

Și jandarmii au făcut o serie de recomandări în contextul aparițiilor de animale sălbatice în zonele populate sau pe traseele montane, iar printre acestea se găsește și ca cetățenii „să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urși ori alte animale sălbatice pentru a le  filma sau fotografia”. 

Ursoaica și puii văzuți recent în zona Șugaș Băi ar putea fi relocați pe fondul forestier 30 Benedek, la granița dintre Buzău și Covasna, departe de așezarea umană, ne-a spus luni directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. Totodată, acesta a precizat și că în martie 2021 au fost primele raportări ale atacului de urs, în Estelnic, Turia și Zagon, la oi și capre. 

Sursa foto: Facebook/ Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.