ACTUALITATE 29 septembrie 2016

Peste 620 de mii de lei pentru „ Casa Verde ” în judeţul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1177 vizualizări

Programul „Casa Verde” a fost reluat, în 28 septembrie, după o pauză de cinci ani, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Între 10 şi 24 octombrie, persoanele fizice pot depune dosarele de finanţare la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință. Bugetul alocat judeţului Covasna în acest proiect este de 626.719 lei. Pentru întreaga ţară, suma ajunge la 94 de milioane de lei, 60 de milioane fiind destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

„Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, cunatumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer”, arată un comunicat de presă transmis de Agenţia Pentru Protecţia Mediului Covasna.

Finanţarea prin Casa Verde poate fi obţinută prin cinci paşi: „depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului; urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în Program; semnarea contractului de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu; demararea lucrărilor; depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare”, arată aceeaşi sursă, care mai completează: „Procedural, după depunerea dosarelor de către populație la agențiile teritoriale și transmiterea acestora la Administrația Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere în parte și se vor aproba în Program cele care respectă cerințele Ghidului de Finanțare. După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va transmite în teritoriu, la sediile Agențiilor de Protecție a Mediului, pentru a fi semnate și de către românii admiși în Program. Aceștia au la dispoziție, pentru semnarea contractului de finanțare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor”.

„Casa Verde” pentru persoaneje juridice

Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult pot de asemenea deveni beneficiari ai programului „Casa Verde”. „În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016”, transmit autorităţile.

Potrivit regulamentului „o instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanţare, o singură cerere de finanţare. Unităţile administrativ-teritoriale/Instituţiile publice/Unităţile de cult pot solicita finanţare pentru mai multe imobile/obiective în cadrul aceleiaşi cereri de finanţare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși: 2.000.000 lei pentru instituțiile publice; 500.000 lei pentru unitățile de cult; 4.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000; 3.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000; 2.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000; 1.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000; 500.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000. În cazul persoanelor juridice, finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului”.

Programul, reluat după cinci ani

Potrivit ministrului Cristiana Pașca Palmer, programul Casa Verde este reluat după o pauză de cinci ani. „Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populației să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre țările cu mare potențial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susținută și impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din țara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră și circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul.

Mai multe detalii despre program: http://www.afm.ro/casa_verde.php şi http://www.afm.ro/casa_verde_intrebari_frecvente_pf.php.

Pentru informaţii suplimentare pot fi contactaţi şi reprezentanţii din judeţul Covasna, resposabili de proiectul Casa Verde: Irina Hetriuc (0267232701 – int 25, et. 2, e-mail: hetriuc.irina@apmcv.anpm.ro), Erika Suto ( 0267323701 int 22, et. 2, e-mail: suto.erika@apmcv.anpm.ro).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.