ACTUALITATE 3 februarie 2022

Peste 60 de pacienți COVID internați la SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1117 vizualizări

Numărul pacienților infectați cu noul coronavirus internați la Spitalul Județean de Urgență Covasna înregistrează o creștere importantă, potrivit datelor din 2 februarie. La ora de referință 13:00, sub atenția medicilor de aici erau 61 de pacienți confirmați, la care se adaugă și unul suspect, tratat pe secția de Terapie Intensivă. Doar 11 persoane dintre cele internate cu diagnosticul de COVID-19 sunt vaccinate. 

Dintre pacienții confirmați, 47 sunt internați pe secția de Boli Infecțioase COVID (dintre care 9 vaccinați). Printre aceștia sunt internați și trei bebeluși, de o lună, patru luni și un an și patru luni. 

Comparativ cu bilanțul de săptămâna trecută se înregistrează totuși o scădere: acum doar 21% dintre pacienți sunt în stare medie spre gravă, care au nevoie de oxigenoterapie. Aici a scăzut procentul pentru că pacienții depistați au fost internați la spital pentru tratarea altor afecțiuni, între timp au fost găsiți pozitivi și transferați pe secția de COVID, a explicat managerul SJU, András-Nagy Róbert.

În valul precedent, maximul de persoane active era undeva la 850 – 900 de cazuri. Acum numărul cazurilor active este mult mai mare. În momentul de față sunt peste 1.200 de cazuri active în județ, ceea ce înseamnă că evoluția bolii COVID este mult mai „blândă”, dacă îmi permiteți această formulare, față de valurile precedente. Însă, noi avem o metodologie proprie de testare la pacienții care ajung în spital. (...) Multe exemple sunt de genul acesta: se internează la Neurologie, fără simptomatologie specifică COVID, nu trebuie izolat în zona tampon, și la a doua testare, în PCR, în ziua următoare iese pozitiv. Atunci se transferă la Infecțioase COVID. La fel și pe parte chirurgicală. (...) Deci evoluția în sine a bolii s-a schimbat foarte mult, în sensul că este mai ușoară ca simptomatologie. (...) Pot să spun că majoritatea pacienților internați se tratează pentru boala principală pentru care s-a internat: neurologică, chirurgicală, pneumologică, oncologică și paralel, în subsidiar, se tratează și pentru COVID. (...) Sunt și cazurile în care pacienții neglijează să meargă din timp la medic, (...) și se agravează boala, mai ales la persoane mai vârstnice care au și alte comorbidități”, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului. 

Pe secția de Chirurgie COVID sunt 10 pacienți, dintre care doi vaccinați: unul la chirurgie generală, unul la chirurgie vasculară, patru la obstetrică – ginecologie și trei la ortopedie. 

La Terapie Intensivă miercuri erau internați, pe lângă pacientul suspect, încă patru confirmați, în stare critică, dar fără să necesite intubare. 

Bilanțul spitalului mai arată și că în săptămâna 26 ianuarie – 2 februarie au fost înregistrate 17 externări, dar și 10 decese care pot fi puse în legătură cu infecția SARS-COV-2, la persoane cu vârste cuprinse între 41 și 89 de ani (șase femei și patru bărbați). Toate persoanele decedate aveau și diferite comorbidități, ca hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boli oncologice și altele. 

Săptămâna trecută, 37 de pacienți pozitivi la infecția cu SARS-COV-2 erau în atenția medicilor de la SJU Covasna. Dintre cei de la Boli Infecțioase, 60% erau în stare medie spre gravă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.