ACTUALITATE 9 decembrie 2020

Peste 60 de pacienți COVID, internați la SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1552 vizualizări
  • Alte 10 persoane sunt internate pentru suspiciune de infectare cu SARS-COV-2
  • Cel mai tânăr pacient COVID decedat în ultima săptămână avea 49 de ani și suferea de obezitate

Cel mai recent bilanț al cazurilor COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, de miercuri, 9 decembrie, arată că aici erau internați 61 de pacienți confirmați cu virusul SARS-COV-2, dar și alte 10 suspecte de a fi infectate, dintre care doi copii (0-9 ani).

Dintre cele 61 de persoane infectate, 44 sunt internate pe secția de Boli Infecțioase (4 la Nefrologie). Alți 7 pacienți sunt la chirurgie (2 la Ortopedie, 5 la Chirurgie generală), dintre care 4 sunt transferați din județul Brașov, în virtutea de spital suport COVID.  

La ATI COVID sunt internate 10 persoane în stare critică, dintre care 3 sunt și intubate.  

În perioada 2 – 9 decembrie, SJU Covasna a externat 69 de pacienți, dar s-au înregistrat și 16 decese.

Pacienții decedați au avut vârste cuprinse între 49 și 90 de ani. Trebuie să menționez și că am mai avut și 3 decese din județul Brașov. Pacientul de 49 de ani, un bărbat, nu se știa cu alte boli deosebite, decât că era un pacient obez. El s-a prezentat la noi pe 23 noiembrie, la UPU, într-o stare foarte gravă și a fost internat. Atunci deja avea saturație de 50% a oxigenului. A fost internat direct pe secția de ATI, acolo s-a aplicat oxigen sub presiune. Inițial s-a părut că merge mai binișor, dar cu o zi înainte de deces, starea lui s-a agravat, s-a deteriorat brusc, și cu toate eforturile colegilor de la ATI a decedat. În cursul internării, înainte de deces, a făcut și insuficiență renală, acută. Alte două decese au fost la pacienți de pe Nefrologie, dializați, cu ciroză hepatică, hemoragie digestivă superioară. Ceilalți pacienți, toți erau în vârstă, cu o listă întreagă de comorbidități, mai ales boli cardiovasculare, dar am avut și pacienți cu diabet zaharat, insuficiență renală, cu fibrilație atrială, obezi. Toți au prezentat pneumonie virală bilaterală”, a declarat miercuri, într-o videoconferință de presă, directorul medical, dr. Roșu Mátyás.

Un caz mai special l-a reprezentat cel al unui copil de 9 ani, care între timp a fost externat, internat la Psihiatrie Pediatrică, pentru că suferea de retard mental sever și malnutriție.

I-am făcut testul, a ieșit pozitiv și a fost transferat la secția de Boli Infecțioase. Menționez acest caz pentru că a fost un caz destul de greu pentru colegii noștri, pentru că acest copil era foarte agitat și a trebuit să fie supravegheat 24 de ore din 24, non-stop. Deci nu se putea altfel, un cadru medical tot timpul trebuia să fie alături de el în secția de COVID pozitiv”, a mai spus directorul medical.

Raportul de miercuri al Prefecturii a arătat că la nivel județean, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 45 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Cazuri active, la nivel de județ, erau, conform aceluiași bilanț, 481, pentru că din totalul de 4.521 de cazuri, 3.907 au fost declarate vindecate, iar 133 au decedat.

Dintre acestea, 139 de persoane sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești.

Potrivit datelor transmise de DSP Covasna, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile la nivelul județului Covasna este de 1,56/1000 de locuitori.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.