ACTUALITATE 11 iunie 2020

Peste 400 de teste COVID, prelucrate în laboratorul Spitalului Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1258 vizualizări

Laboratorul de ultimă generație al Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a prelucrat peste 400 de teste COVID-19, cu probe preluate de pacienți și angajați. Unul dintre acestea a ajutat la diagnosticarea unui pacient internat în rândul suspecților COVID. Totuși, este de precizat că laboratorul nu este încă integrat în programului național avizat de Ministerul Sănătății. 

După împlinirea perioadei de training a personalului spitalului, avem doi medici și patru chimiști și o asistentă care lucrează în laborator în momentul de față. Am făcut peste 400 de teste până în momentul de față. Activitatea de testare continuă și pe viitor în acest laborator vor fi făcute și astfel de teste. Așteptăm și în momentul de față să primim aprobarea de la Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică, de a include laboratorul în programul național care finanțează aceste teste și pe viitor să putem lărgi spectrul de testare, adică numărul de cazuri”, a declarat managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, care a precizat că avizarea Ministerului Sănătății ar urma să includă și să deconteze doar testele Real Time PCR, nu și cele de verificare a anticorpilor COVID. 

Laboratorul Spitalului Județean a fost pus în funcțiune la mijlocul lunii mai.  

Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, care va putea fi de folos în depistarea și altor boli decât COVID-19. 

Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare. 

Tehnica de ultimă generație a fost achiziționată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.

Numărul testelor prelucrate până la data de 10 iunie în județul Covasna este de 6009 teste, dintre care 1.419 teste au fost efectuate în județul nostru, potrivit Prefecturii Covasna.  

De la începutul pandemiei, în județul Covasna au fost depistate 224 de cazuri de coronavirus. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.