ACTUALITATE 5 iulie 2022

Peste 20 de persoane au ajuns, săptămâna trecută, la Urgențe în Sfântu Gheorghe cu mușcături de căpușă

de Iulia Drăghici - Taraș | 691 vizualizări

Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe atrage atenția covăsnenilor să fie cu băgare de seamă când ies în natură și să ia măsuri de protecție împotriva mușcăturilor de căpușă. Săptămâna trecută, 22 de persoane au ajuns la Urgențe din această cauză. Căpușa este un parazit extern care poate purta bacteria Borrelia și poate transmite boli grave. 

Vremea frumoasă și temperaturile ridicate ne fac să vrem să petrecem tot mai mult timp în natură, însă ieșirile la iarbă verde pot veni la pachet și cu o serie de neplăceri, dacă nu luăm măsuri de protecție. Pe lângă efectele negative ale expunerii la soare în orele de vârf (deshidratare, insolație, amețeli, agravarea unor boli cronice, etc.), ne putem alege și cu mușcături de căpușă. 

Numai în ultima săptămână, 22 de pacienți s-au prezentat la spitalul nostru cu mușcături de căpușă. Acești paraziți externi pot purta bacteria Borrelia și pot transmite boli grave (Lyme, encefalita de căpușe, febra recurentă, etc.)”, se arată într-o informare publicată pe pagina de Facebook a spitalului duminică. 

O altă statistică prezentată în același context la jumătatea lunii mai informa faptul că, de la debutul sezonului cald, 28 de persoane s-au prezentat la spital după ce au fost mușcate de căpușe, dintre care 13 numai în primele două săptămâni din mai. 

Există și câteva modalități pentru a preveni o astfel de problemă, respectiv pentru a ține departe „musafirii nepoftiți”, conform aceleiași surse:

1. Evitați zonele cu vegetație și umiditate crescută;

2. Protejați-vă utilizând spray-uri repelente și purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare;

3. După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi, cât și animalele voastre de companie, prezintă semne de mușcătură de căpușă;

4. Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa din piele cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, evitând astfel ca aceasta să-și elibereze secrețiile în rană. Ulterior, dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică.

5. În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele, prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate! 

Reamintim că parazitul este periculos și pentru animalele de companie. Căpușa poate transmite prin mușcături numeroase boli, cum ar fi Babesioza, Anaplasmoza și Borelioza sau Boala Lyme. Și pentru animale există metode de prevenție, care se găsesc de regulă la farmaciile veterinare sau magazinele de profil (de exemplu, zgardă antiparazitară sau produsele sub formă de pipetă care se aplică pe piele). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.