ACTUALITATE 20 septembrie 2016

Peste 1700 de lei pentru un loc de parcare

de Sever Ioan Miu | 808 vizualizări

Cel mai scump loc de parcare din Sfântu Gheorghe se află pe strada Viitorului

Un cetățean care a licitat în 2015 pentru un loc de parcare pe strada Viitorului a ajuns la suma de 1.711,20 lei pe an, incluzând TVA. Asta, în timp ce mai sus, pe aceeași stradă, se parchează în locuri neamenajate.

Un loc de parcare ca toate celelalte?

Nimic nu deosebește, la exterior, parcarea cu numărul 21 din strada Viitorului de celelalte 2.234 de parcări, câte există în oraș, conform evidenței Primăriei. Diferența e în preț. Pentru alte parcări din zonă taxa pe un an este un număr de trei cifre. Câștigătoarea licitației spune că anul trecut, pentru alte parcări s-a plătit 120 de lei/an, în timp ce reprezentanții primăriei spun că baza este de 150 de lei/an. Pe de altă parte, în urma licitației pentru acest loc de parcare, desfășurată în luna mai 2015, câștigătoarea licitației a avut de plată, pentru un an, 1.380 de lei+TVA, adică 1.711,20 lei. Potrivit ei, pe o singură altă parcare din zonă s-ar fi ajuns la o sumă cu patru cifre, fiind vorba 1.000 de lei pentru locul de parcare cu nr. 16 de pe strada Viitorului.

Cine poate participa la licitațiile pentru locuri de parcareparcare neamenajata

La o licitație pentru locuri de parcare, sunt patru categorii „1. proprietarii de apartament din zona arondată, 2. chiriașii (flotant, mutație în Cartea de Identitate), 3. proprietarii sau chiriașii pentru a doua, treia etc. mașină, 4. firme. Prima dată se servesc cei din categoria 1, după aceea 2, 3 și 4. Aceștia licitează doar între ei dacă sunt mai mulți pretendenți la un loc“, mi-a detaliat viceprimarul Toth-Birtan Csaba. Potrivit reprezentanților Primăriei, prețul crește cu câte 15 lei, până rămâne un singur ofertant. „Nu mai știu câți am participat pe acest loc, s-a pornit de la 120 lei“, spune doamna în cauză, care fiind proprietar în zonă, a licitat la categoria I.

Pentru că anul deja începuse de mai bine de patru luni, câștigătoarea licitației a plătit doar taxa pe opt luni. „Au scăzut garanția de participare și au adăugat garanția dispozitiv de blocare și în final a trebuit să plătesc 1037,67 lei, până în decembrie” .

Cum se plătesc abonamentele pentru locuri de parcare

După încheierea licitației, persoana care a câștigat-o ar fi fost înștiințată să achite și suma aferentă locului de parcare pe 2016. „În plen au spus, cu toți de față, când s-a terminat licitația că trebuie să plătim suma licitată aferentă anului 2015. Și că pentru 2016 trebuie să achităm până în 15 decembrie 2015, cu toate că în martie se va organiza o altă licitație. La întrebarea mea, de ce să plătesc eu în 15 decembrie dacă în martie poate că nu voi câștiga licitația, răspunsul a fost că dacă nu voi câștiga următoarea licitație, atunci mi se restituie banii pe care i-am plătit anticipat în decembrie”. L-am întrebat pe viceprimar despre această practică privind plata abonamentului pentru locul de parcare și dacă se va proceda similar și la alte licitații și mi-a răspuns: „Atribuirea locurilor de parcare este reglementată de HCL nr. 327/2014 care la art. 8, alin. 2, prevede: „Acestea (abonamentele) se vor elibera de gestionarul parcării, respectiv Primăria Municipiului Sf. Gheorghe, pe o perioadă de maximum 5 ani, cu condiția achitării anticipate a chiriei de bază anuale/a prețului licitat, după cum urmează:

a.) în termen de 30 zile calendaristice de la data atribuirii se va achita chiria datorată pe fracțiune de lună, aferentă primului an.

b.) în perioada 15 septembrie-15 decembrie se achită chiria indexată în funcție de rata de schimb leu/euro comunicat de BNR pentru prima zi lucrătoare a lunii septembrie, pentru anul următor“.

Exact așa s-a procedat și se va proceda în continuare până când este valabil actul normativ citat”.

Abonamentul pe 2016, neplătit

Câștigătoarea licitației a plătit, cum scriam mai sus, abonamentul pe lunile rămase din 2015. Dar nu a achitat și abonamentul pe 2016. „Nu am mai plătit banii, că am așteptat viitoarea licitație, în speranța că nu vom ajunge iarăși la sume dintr-acestea. În plus, am schimbat numărul de înmatriculare al mașinii, că abonamentul se face pe numărul de înmatriculare. Mi s-a terminat leasingul și aveam două motive întemeiate să nu plătesc și nu s-a întâmplat nimic. Nici nu m-au notificat, nici licitație nu s-a făcut. Sunt în așteptare“, mi-a spus ea. „Pentru locul 21 din str. Viitorului s-a (...) achitat suma pentru anul 2015. Pentru anul 2016 nu s-a achitat deci s-a pierdut locul. Din acest motiv am demontat instalația de închidere iar cineva a remontat-o ilegal și folosește ilegal locul. Am anunțat Poliția Locală în vederea identificării făptașului”, mi-a declarat viceprimarul Toth-Birtan Csaba. „N-a fost demontat, iar până la următoarea licitație nu are cum să cheme poliția. Ar fi un abuz din partea poliției locale, fără notificare din partea Primăriei”, mi-a zis, în replică, utilizatoarea locului de parcare. Până la închiderea ediției nu am reușit să contactăm reprezentanții Primăriei pentru un punct de vedere privind legalitatea acestei măsuri.

Când se vor organiza noi licitații

Pentru că, urcând pe strada Viitorului, vezi locuri de parcare neamenajate, i-am întrebat pe edili dacă se vor amenaja noi locuri de parcare pe acea stradă. „Anul acesta nu,  însă în anii următori se vor amenaja noi locuri în zonă. Nu avem încă concretizat planul de investiții ce va fi anexă la bugetul anilor respectivi”, mi-a declarat Toth-Birtan. Cât despre motivul pentru care nu au mai avut loc licitații noi pentru locuri de parcare, oficialul mi-a spus: „În anul 2016 din cauza plecării unor membrii, Comisia de licitație s-a dezmembrat, din această cauză nu s-au mai licitat locurile - în tot orașul nu numai în str. Viitorului - cu contractele expirate, dar cele cu taxa achitată pe acest an au rămas în vigoare. Dorim să refacem comisia astfel ca din decembrie să reînceapă lucrul”. Potrivit reprezentanților Primăriei, noile licitații pentru locuri de parcare ar putea avea loc în decembrie 2016 sau în ianuarie 2017. În ceea ce mă privește, sper că nu se va ajunge din nou la sume, cum a fost cea plătită pentru parcarea din strada Viitorului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.