ACTUALITATE 3 iunie 2022

Peste 100 de fermieri covăsneni, sancționați din cauza arderilor de miriști

de Iulia Drăghici - Taraș | 998 vizualizări

120 de fermieri din județul Covasna vor fi sancționați de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) anul acesta din cauza arderilor ilegale de miriști, a spus recent, într-o conferință de presă, directorul instituției, Marius Popica. 

El a precizat că atribuții de control au și ISU și Garda de Mediu, dar APIA poate sancționa dacă ard terenuri vizate de subvențiile plătite prin această instituție. Verificările se fac folosind tehnologia satelitară și controlul pe teren. 

Arderea miriștilor este interzisă de mulți ani. Există un protocol de colaborare ISU, APIA și Garda de Mediu. Anul acesta problema a luat o amploare foarte mare. Noi primim în fiecare dimineață localizarea și unde au fost incendii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Partea noastră din această activitate este de a verifica dacă suprafața arsă este eligibilă la plată la noi, suprapunem imediat coordonatele cu tehnologia care ne ajută foarte mult. Mergem și vedem a cui fermier este, dacă a dat acolo foc sau nu, și dacă într-adevăr a dat foc este penalizat cu 5% din suma pe care trebuie să o primească el din toată exploatația. Dacă repetă aceeași poveste și în anul următor, este 15%. Deci penalizările sunt foarte mari. Acolo unde fermierul vede că altcineva a dat foc și merge și anunță la poliție și vine cu procesul verbal înainte să facem verificările și demonstrează că cineva i-a dat foc la parcelă, nu este penalizat. Dar pe un teren ars și ISU dă amenzi separat, Garda amendează după legislația proprie, și noi pe terenurile care sunt vizate de subvenții. Avem 120 de fermieri care sunt în baza de date și care vor fi penalizați cu 5% pe campania actuală. Pe lângă că sunt penalizați anul acesta, ei sunt în baza de date și vor intra automat în control și anul viitor”, a declarat Marius Popica marți, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Covasna. 

Un raport pe anul 2021 arată că, la sesizarea ISU, APIA Covasna a efectuat „12 deplasări în teren aferente acțiunii de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole şi de mediu referitoare la arderea miriștilor şi a resturilor vegetale pe teren arabil şi a arderilor pajiștilor permanente pe baza protocolului de colaborare, implicând un număr de 5 fermieri”. 

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, de la începutul anului până în 29 martie, la nivelul județului au fost înregistrate 70 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, la care au luat parte, împreună sau separat, pompierii militari și voluntari. Au mai fost însă arderi și de atunci.

De pildă, la începutul lunii aprilie, pompierii s-au luptat peste cinci ore cu un foc produs din această cauză în fondul forestier din localitatea Araci. Au ars atunci aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și pădure (litieră). În timpul acestei intervenții a fost anunțat un alt incendiu, de această dată în zona localității Ariușd. Trei ore a durat și acolo stingerea incendiului, pentru că focarele de vegetație uscată s-au întins pe o suprafață de circa 20 de hectare.

Și Garda Națională de Mediu a atras atenția că fenomenul a crescut mult anul acesta. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.