ACTUALITATE 27 iulie 2022

Peste 100 de apeluri la 112 și aproape 200 de atacuri ale urșilor, înregistrate în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 586 vizualizări

Problema urșilor rămâne una importantă pentru județul Covasna, a atras atenția marți, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István. Statisticile prezentate în acest context arată că anul acesta s-au înregistrat peste 100 apeluri la 112 care semnalau prezența urșilor în intravilan, cele mai multe în iulie, peste 30. În ceea ce privește pagubele, în prima jumătate din 2022 au fost raportate peste 180 de atacuri asupra animalelor domestice. 

Potrivit datelor prezentate de Instituția Prefectului, în luna martie au fost semnalate 9 apeluri la 112 pe tema prezenței urșilor în zonele rezidențiale, în aprilie 5, în mai 13, în iunie 22 și în iulie, până în prezent, 31 de cazuri. 

În ceea ce privește pagubele provocate de urși în prima jumătate a anului curent, Ráduly István a declarat că sunt comparabile cu cele înregistrate pe tot parcursul anului 2021. 

Astfel, datele prezentate de prefect arată că în acest an, până la 30 iunie, au fost semnalate 181 de atacuri asupra animalelor domestice (25 de bovine, 146 de ovine, 2 caprine, 7 porci, 1 iepure), 31 de stupi de albine, 325 de păsări domestice și 0,39 hectare de culturi agricole. 

În prima jumătate a anului au fost depuse 88 de cereri de despăgubire de către fermierii din județul Covasna, în valoare totală de peste 270.000 de lei. Din păcate, au existat și două cazuri în care ursul a atacat omul. Victimele au supraviețuit atacurilor, dar acest fapt nu minimalizează problema, susține prefectul. 

Anul acesta au fost solicitate 13 autorizații de împușcare a urșilor, iar zece dintre ele au fost puse în executare, a mai precizat Ráduly István, context în care a subliniat și că a cerut mai multă fermitate și implicare din partea primarilor. 

Într-o adresă prezentată de prefect, formulată de Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna, este semnalat faptul că în multe cazuri, deși au o obligație legală, membrii comitetului local nu se prezintă când sunt sesizări, ci la fața locului ajung doar jandarmii. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.