ACTUALITATE 26 aprilie 2015

Peste 2.500 de morți în urma cutremurului de 7,9 din Nepal: Alpiniștii români de pe Everest sunt în siguranță

de Covasna Media | 683 vizualizări

Actualizare 19.10. Cel puţin 2.500 de oameni au murit şi peste 5.000 au fost răniţi în urma cutremurului de ieri din Nepal. Este cel mai recent bilanţ comunicat de autorităţile de la Kathmandu, iar zeci de victime sunt şi în ţările vecine - India, Bangladesh şi China. Printre victime sunt și 22 de alpiniști. A fost cel mai puternic seism resimţit în zonă în ultimii 81 de ani şi a fost urmat de mai multe replici. Cea mai mare în această dimineaţă, de 6,7 pe Richer. Între timp, căutările continuă pentru găsirea supravieţuitorilor, dar şansele ca cineva să mai fie găsit în viaţă scad cu fiecare oră.

________________________

Este stare de alertă în Nepal, unde s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter. Potrivit armatei nepaleze, cel puțin 1.800 de persoane și-au pierdut viața. Seismul s-a simțit și în țările vecine India și Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinși pe jos, morți sau răniți, clădiri prăbușite, drumuri rupte și localități izolate. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanșă pe vârful Everest. 18 oameni au murit pe „acoperișul lumii”.

Bilanţul cutremurului din Nepal a ajuns la peste 1.800 de morţi şi 4.700 de răniţi. Sute de imobile şi drumuri au fost distruse, iar echipele de salvatori continuă să caute supravieţuitori. Seismul de 7,8 pe Richter a fost urmat de peste 30 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,6. Situaţia este dramatică în zonele afectate de cutremur, unde oamenii riscă să rămână fără apă potabilă, alimente şi medicamente.

SUA, Canada, China și Rusia au anunțat că vor trimite echipe pentru a ajuta la operațiunea de salvare a oamenilor prinși sub zăpadă, pe Everest. Primul elicopter a decolat de la Kathmandu în această dimineață pentru a îi recupera pe cei 61 de răniți de la avalanșă. Până acum, 17 trupuri neînsuflețite au fost recuperate din tăbăra de la baza Everestului, devenind astfel cel mai grav bilanț din istoria acestui munte, a anunțat un oficial de la salvatorii montani.

Mii de oameni au dormit în frig, sub cerul liber, de teama că un nou cutremur s-ar putea produce.

„În timp ce se lasă întunericul, aşa cum puteţi vedea, mulţi oameni au venit în aceste spaţii publice şi au ridicat adăposturi. Se pare că vine o furtună. Oamenii se pregătesc pentru o noapte rece şi udă”, relatează ubina Shrestha, corespondent Al Jazeera.

„Dacă mai are loc un cutremur şi nu apucăm să fugim? Vom fi îngropaţi de vii! Eu şi familia mea nu ne-am întors acasă de când a avut loc seismul”, spune un localnic.

150 de indieni care se aflau în Nepal la momentul cutremurului au fost aduşi în siguranţă acasă de două avioane ale Forţelor Aeriene indiene.

„O clădire s-a prăbuşit în faţa mea. Eram în stare de şoc. Nu ştiam ce să facem. Guvernul şi armata Indiei au venit în salvarea noastră”, spune un supraviețuitor.

China a anunţat că trimite de urgenţă ajutoare umanitare spre zonele lovite de calamitate. Camioanele încărcate cu pilote, pături, corturi, generatoare electrice şi mâncare pentru două mii de oameni sunt aşteptate în Regiunea Autonomă Tibet.

Zeci de clădiri au fost puse la pământ. Printre acestea şi o structură istorică, un turn vechi de peste 200 de ani, aflat pe lista monumentelor UNESCO. Sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. Cei care au reuşit să se salveze s-au desprins cu greu de mormanele de moloz. Cu ochii în lacrimi şi mâinile goale aceştia şi-au căutat printre ruine, rudele şi prietenii. În capitala Kathmandu, străzile s-au transformat în adevărate spitale ambulante.

cutremure nepal 2

„Spitalele sunt pline până la refuz. Oamenii sunt trataţi în stradă şi proviziile medicale de bază sunt pe ducă. Apa va fi o problemă mare în Kathmandu. Magazinele deja duceau lipsă de apă îmbuteliată. Chiar şi în condiţii normale, oraşul are mari probleme cu apa”, relatează Ellen Barry, corespondent The New York Times.

Multe localităţi sunt izolate de lume după ce drumurile s-au distrus. În mai multe zone nu mai există nici electricitate. În zona văii Kathmandu, unde a fost localizat epicentrul trăiesc peste două milioane şi jumătate de oameni.

Seismul, cu magnitudinea 7,8 pe Richter, este cel mai puternic produs în Nepal în ultimii 81 de ani. Asemenea seisme sunt rare în regiune, susţin specialiştii. În ultimul secol au avut loc patru mişcări telurice cu o magnitudine mai mare de 6,0 pe Richter.

Cutremurul a provocat avalanşe pe Everest; românii au scăpat teferi

Au murit 18 alpinişti, printre care şi Dan Fredinburg, preşedinte executiv al Google. Pe munte se aflau în acel moment peste şapte sute de căţărători, inclusiv patru români. Potrivit Ministerului de externe de la Bucureşti, toţi sunt în siguranţă. Alex Găvan a fost primul care a anunţat dezastrul de pe munte.

În cel mai recent mesaj transmis de Alex Găvan şi postat pe pagina sa de Facebook alpinistul român scrie: „În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine (n.r. azi) la prima oră, dacă vremea permite. (...) Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii”.

Aflat pe munte la 6.200 de metri, Alex Găvan a păstrat legătura cu cei de acasă şi cu echipele de salvare cu ajutorul telefonului şi reţelelor de socializare. El este primul care a anunţat dezastrul de pe munte.

Alături de alţi căţărători, Alex Găvan încerca să ajungă pe vârful Lhotse. Unda de şoc a lovit însă din plin versantul sudic al Everestului şi traseul către vârful Lhotse. Zona e înţesată de alpinişti şi şerpaşi. Câteva sute, spun unele surse. Mai norocoşi au fost cei aflaţi pe versantul nordic.

Pe munte, în acel moment se aflau patru alpinişti români. Despre unul dintre ei, Teofil Vlad nu s-a ştiut nimic timp de câteva ore. Teo, cum îi spun prietenii, a scăpat însă teafăr:„Sunt în Tabăra de Bază Avansată. Am simțit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă în zona North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte”.

La aproape 12 ore de la cutremur, al treilea alpinist, Zsolt Torok, a anunţat că este în siguranţă. Cu el se află şi Justin Ionescu. Amândoi sunt teferi şi în siguranţă.

Surprinsă în poze, tabăra de bază de pe Everest apare distrusă de avalanşă. Şi traseele de coborâre sunt distruse de bucăţile de gheaţă căzute.

Până acum, nu există nicio informaţie că printre victimele cutremurului s-ar afla şi cetăţeni români.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 1 ora, 10 minute

Anunţ public

Acum 1 ora, 11 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.