ACTUALITATE 11 octombrie 2016

Pesta porcină africană, depistată la graniţa cu România

de Iulia Drăghici - Taraș | 848 vizualizări

Pesta porcină africană, boala care afectează porcii domestici și sălbatici şi pentru care nu există vaccin, a fost depistată la 70 de kilometri de județele Botoșani, Iași și Suceava. Pentru a evita extinderea maladiei care provoacă moartea rapidă a animalelor, reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) îi îndeamnă pe toţi crescătorii de animale să anunţe de urgenţă dacă observă semnalmente ale bolii.

„Este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportați deloc! (...) În cazul apariției unui focar de pestă porcină africană, toți porcii vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite. DSVSA Covasna îi roagă pe toți crescătorii de porcine din județ să anunțe imediat la numărul de urgență 0722.700.699 chiar și în cazul în care există doar o suspiciune că un animal ar fi infestat cu pestă porcină africană”, anunţă Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor (DSVSA) Covasna printr-un comunicat de presă.

Aceeaşi sursă arată că „boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul, dar produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate”.

Semnalmentele bolii: stări febrile, sindrom hemoragic şi moarte subită

Potrivit autorităţilor, boala determină moartea rapidă a porcilor infestaţi. „Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează porcii domestici și sălbatici, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragic, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt. Pentru această boală nu există vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”, informează reprezentanţii DSVSA.

Recomandările autorităţilor

Printre recomandările autorităţilor în vederea protejării porcilor de pesta porcină africană se regăsesc următoarele: nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălţămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat să puneți o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică la intrarea în grajdurile de porci; creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare / lături / spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Alerta valabilă şi în cazul mistreţilor

Şi porcii mistreţi sunt vizaţi de alerta autorităţilor privind peste porcină. „Pentru depistarea precoce a suspiciunilor de pestă porcină africană la mistreți toți gestionarii fondurilor de vânătoare sunt rugați să respecte procedurile privind recoltarea de probe pentru analize de laborator, comunicate de DSVSA în acest sens și să anunțe imediat orice suspiciune de boală sau constatarea de mortalități la mistreți pe fondurile de vânătoare”, scrie DSVSA în comunicatul de presă.

Printre măsurile care au fost luate la nivel naţional se numără şi interzicerea vânzării de porci în judeţele de la graniţa cu Moldova şi organizarea de filtre la intrările în ţară pentru a verifica transporturile de alimente şi animale vii.

 

Teme articol: Romania pesta procina alerta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.