ACTUALITATE 5 februarie 2019

Pesta Porcină Africană amenință și Valea Crișului!

de Iulia Drăghici - Taraș | 745 vizualizări

UPDATE! Prezența virusului s-a confirmat! 

Virusul ar fi ajuns chiar din focarul identificat în cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe

Un nou focar de Pestă Porcină Africană ar putea fi descoperit în județul Covasna, de această dată în comuna Valea Crișului. Ipoteza nu a fost confirmată oficial până la momentul redactării articolului, însă șansele sunt mari, susține primarul localității, care menționează că virusul ar fi fost adus chiar din focarul identificat în cartierul Örkő din Sfântu Gheorghe. Între timp, în Örkő s-a adoptat măsura uciderii tuturor porcinelor pentru a evita extinderea bolii.

Din păcate 99% se dovedește existența pestei porcine africane la Valea Crișului. Acum așteptăm anunțul oficial de la București. A fost găsit deocamdată un cadavru la o gospodărie. Deci au luat și probe ieri și acum așteptăm rezultatul, dar așa se vede că e o problemă.

Proprietarul a sunat la DSVSA că are un porc bolnav, s-au deplasat aici, dar deja porcul era mort. Asta ieri s-a întâmplat. Astăzi am fost convocați la Prefectură și deja trebuie să luăm măsuri pentru sacrificarea porcilor din gospodăria respectivă și dacă se vor mai găsi cadavre. Dacă se răspândește boala se vor sacrifica porcii până la ultimul capăt”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul comunei Valea Crișului, Kisgyörgy Sándor.

Informația că există o astfel de suspiciune a fost confirmată și de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dar a punctat, la momentul redactării articolului, că rezultatele oficiale nu au sosit, însă că situația este în dinamică.  

„Deocamdată e doar o suspiciune, nu pot să spun nimic concret, până nu avem rezultatele”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Oamenii își sacrifică de bunăvoie animalele pentru a evita infestarea

Pe de altă parte, oamenii din zona Valea Crișului au început sacrificarea porcilor din propriile gospodării.

„Oamenii își sacrifică porcii, dar fiecare pe răspunderea lui o face, deci noi nu putem să interzicem, nu avem cum, dar oamenii au început să scape de ei. Oamenilor le este frică, bineînțeles. Vă dați seama ce înseamnă pentru o familie mai săracă sau pentru niște bătrâni care țin un porc care să aibă ce să mănânce și acum trebuie să taie sau în cel mai rău caz, moare”, ne-a mai spus primarul din Valea Crișului, care a explicat și că „cel puțin după cum se aude, domnul la care a murit porcul ar fi fost la Örkő, unde s-au găsit celelalte două cadavre, chiar în acea gospodărie”.

Și directorul DSVSA spune că deocamdată nu le interzice nimic oamenilor să-și sacrifice porcii, atât timp cât boala nu a fost încă declarată oficial.

„Până când nu se confirmă, până când focarul nu este declarat, până când nu are probleme în curte, noi nu avem cum să intervenim. În cazul în care în curtea respectivă este o boală, abia atunci putem să intervenim”, ne-a spus dr. Sikó Barabási Sándor.

Dacă se confirmă prezența virusului, cel puțin 20 de porci prezenți în gospodăria suspectă de Pestă Porcină Africană vor fi uciși.

Măsura sacrificării porcilor din Örkő, adoptată

Chiar dacă inițial s-a comunicat că pentru moment nu se va recurge la uciderea tuturor porcilor din cartierul Örkő, locul unde a fost depistat primul focar cu Pestă Porcină Africană, luni însă autoritățile au schimbat planul. Măsura a fost adoptată după ce s-a constatat că boala s-a extins.

Directorul executiv al DSVSA a declarat că vor fi sacrificaţi aproximativ 60 de porci din acest cartier. Luni seara deja acțiunea era spre finalizare.

Aseară a fost depistat încă un porc bolnav şi, considerând zona un focar de infecţie foarte grav, am luat această măsură pentru ca virusul să nu se disperseze”, a precizat dr. Sikó Barabási Sándor, pentru Agerpres.

Autoritățile au declarat stare de alertă sanitar-veterinară în județul Covasna după ce Pesta Porcină Africană a fost identificată la Sfântu Gheorghe. Boala necruțătoare a fost confirmată oficial vineri, 1 februarie, la doi porci morți găsiți la groapa de gunoi din apropierea unei gospodării din Örkő. Astfel, încă de sâmbătă dimineața s-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere în jurul zonei afectate, iar între timp poliția a demarat o anchetă.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară, a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, stabilind o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor porcilor este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv cu închisoare.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Iulia Drăghici – Taraș

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.