ACTUALITATE 21 martie 2022

Persoanele cu dizabilități pot primi vouchere de până la 23.000 de lei

de Diana Pantelimon | 1196 vizualizări

Pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, Guvernul continuă acordarea, în funcție de nevoi, de vouchere în valoare maximă de 23.000 de lei, în baza cărora se pot achiziționa tehnologii și dispozitive care să ajute persoanele aflate în această situație.

Derularea proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” a început în 2018.

În cadrul unei întâlniri organizate la Casa Iris de AJOFM Covasna în colaborare cu Fundația Creștină „Diakonia“, la care au luat parte directorul departamentului pentru persoane cu dizabilități din cadrul Diakonia și, totodată, secretarul de stat Makkai Péter, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor și Directorul DGASPC Covasna, Vass Maria, s-au prezentat concret cifrele de până acum din cadrul proiectului.

Obiectivul acestuia este ca până în 31 iulie 2023, la nivel național, 7.000 de persoane cu dizabilități să beneficieze de servicii de informare și consiliere. Cifrele arată însă că până acum, după 4 ani, s-au înscris doar 544 de persoane cu dizabilități, ceea ce înseamnă un procent de mai puțin de 10%.

Secretarul de stat Makkai Péter a reproșat că medicii, firmele și cei care se ocupă cu încadrarea acestor persoane în anumite categorii nu își fac treaba: „Sunt foarte puțini cei interesați. În județul Covasna avem peste 6.000 de persoane cu dizabilități, dintre care doar 250 sunt angajate, adică nici 5%. Într-o societate normală acest procent este de măcar 60%. În țările postcomuniste, acest procent este undeva la peste 30%, dar noi suntem la 5%. Dacă fiecare și-ar face treaba acest procent ar urca și la noi și am avea rezultate mai bune.(...) Avem bani, avem posibilități, firmele spun că și-au deschis porțile, iar persoanele dizabilitate spun că toate sunt bune și frumoase, dar e atât de grea procedura încât mai bine primesc pensia de ajutor și atunci nu mai stau la cozi pentru aceste posibilități. (...) Scopul nu este de a cheltui banii, ci chiar de a-i ajuta pe acești oameni. Cei care obțin aceste vouchere nu sunt obligați apoi să se angajeze, dar își măresc șansele de angajare și acesta este scopul proiectului într-un final”.

Persoanele cu dizabilități care vor beneficia de acest voucher nu își vor pierde dreptul la indemnizația lunară.

Noi nu suntem parteneri în acest proiect, dar ne facem treaba. Când vin persoane la comisie, le spunem despre această posibilitate, dar mulți poate sunt mai reținuți, deoarece cred că dacă ar beneficia de voucher ar pierde dreptul la pensia de ajutor. Dar nu este adevărat, nu este obligatoriu să fie încadrați. S-au făcut demersuri pentru a informa toate primăriile din județ despre acest proiect, dar nu reușim să ajungem acolo unde ne dorim”, a spus directorul DGASPC Covasna Vass Maria, în cadrul întâlnirii de vineri.

La nivelul județului Covasna s-au depus până acum 8 cereri, dintre care 5 au primit deja acest voucher, iar 3 dosare vor primi răspuns în următoarele zile.

„Aproape cinci mii de euro este o sumă cu care te poți gestiona și cu care poți face un pas înainte spre viitorul tău, care în fond este viitorul societății. Piața muncii are nevoie de forță de muncă. Avem săptămânal 300 de locuri de muncă  în care unii ar putea să intre pe poziții diferite. Problema este mai mult a societăților, care nu angajează, invocând motivele că nu știu unde să găsească persoanele cu dizabilități, nu știu cum să-i integreze sau nu au un rol pentru aceste persoane”, a declarat pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Persoanele cu dizabilități care pot beneficia de voucher pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive și tehnologii de acces, „altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate” trebuie să îndeplinească următoarele condiții: „au cetățenie română și locuiesc în România, au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt șomeri sau persoane inactive aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor  de pensionare, iar tinerii peste 18 ani care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri nonNEETs)”, se arată pe pagina de internet a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Nu pot beneficia de voucher persoanele cu dizabilități deja angajate, persoanele cu dizabilități care beneficiază de pensie de invaliditate cu capacitate de muncă pierdută în totalitate, persoanele dizabilitate cu pensie de urmaș mai mare de 500 de lei și cele care realizează un venit lunar mai mare de 500 de lei (nu se consideră venit prestația socială acordată persoanei cu dizabilități). 

Primul pas pe care trebuie să îl facă potențialii beneficiari din județ pentru obținerea voucherului este să se înregistreze la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna (AJOFM). 

AJOFM înregistrează persoana cu dizabilități aflată în căutarea unui loc de  muncă și acordă servicii de informare, consiliere și mediere. Apoi se depune la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) cererea pentru acordarea voucherului și celelalte documente necesare, printre care și recomandarea din partea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive necesare. După ce a primit voucherul, persoana dizabilitată îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și își ia angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv pe care îl obține. 

Tipurile de dispozitive acordate în cadrul proiectului pot fi: stimulatoare musculare, orteze, proteze, scaune cu rotile, produse asistive pentru vedere sau auditive, pentru desen și scriere, pentru citire și accesare calculatoare, produse pentru asistarea sau înlocuirea funcției brațului, a mâinii, a degetelor, dar și altele. Lista completă a acestora poate fi consultată accesând pagina http://anpd.gov.ro/web/wp-content/uploads/2020/07/2 LISTA-Tehnologie-Asistiva-ianurie-2020.pdf.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de aproape 112 milioane lei din care aproape 95 milioane lei sunt cofinanțare UE. 

Persoanele cu dizabilități interesate de obținerea acestor vouchere de 23.000 de lei mai au la dispoziție aproximativ un an și jumătate pentru a aplica. 

Documentația pentru dosarul de aplicare și alte informații se pot afla de la Gál Katalin, expert în cadrul AJOFM Covasna, la telefon 0788 654 836 sau e-mail katalin.gal.cv@anofm.gov.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.