ACTUALITATE 1 martie 2010

Permise false pe ruta Sfântu-Gheorghe – Budapesta

de Covasna Media | 789 vizualizări
Un tânăr din municipiu a fost arestat vineri pentru că facilita obţinerea de permise false în Ungaria Un tânăr de 27 de ani din Sfântu-Gheorghe, Crăciun Janos Gabor – de profesie dulgher, actualmente șomer -, a fost arestat preventiv vineri, de Tribunalul Covasna, pentru că le-a promis unor persoane obținerea de carnete de conducere în Ungaria, fapt pentru care a solicitat câte 2.000 de euro de permis. Arestarea vine la propunerea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Braşov.

Un tânăr din municipiu a fost arestat vineri pentru că facilita obţinerea de permise false în Ungaria

Un tânăr de 27 de ani din Sfântu-Gheorghe, Crăciun Janos Gabor – de profesie dulgher, actualmente șomer -, a fost arestat preventiv vineri, de Tribunalul Covasna, pentru că le-a promis unor persoane obținerea de carnete de conducere în Ungaria, fapt pentru care a solicitat câte 2.000 de euro de permis. Arestarea vine la propunerea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Braşov.

Tânărul este judecat acum pentru trafic de influență, iar din declarația lui dată în fața instanței a reieşit că în luna decembrie s-a întâlnit cu instructorul auto Jancso Aron, din Sfântu-Gheorghe, trimis în judecată în dosarul „Fabricii de Permise“ din Covasna -, iar în urma discuțiilor i-a spus că poate facilita obținerea de permise de conducere prin intermediul unor persoane din Ungaria.

„Elevi“ sub acoperire

În luna ianuarie, instructorul respectiv l-a sunat şi i-a spus că a identificat persoane care ar dori astfel de permise, prezentându-se cu două dintre ele, care s-au dovedit agenți sub acoperire. În total, Crăciun Gabor urma să ajute 8 persoane să obțină carnete de şofer în Ungaria - dintre care două erau agenți anticorupție sub acoperire.

Cercetatul lucra cu un instructor din Budapesta, pe nume Csaba, care urma să le asigure candidaților înscrierile la şcoala de şoferi, viza de flotant, având în vedere că una dintre condițiile pentru a urma cursurile şcolii era să fie rezidenți acolo, la fel şi pentru analize sau deschiderea unui cont bancar. Ulterior, un translator i-ar fi ajutat pe candidații aduşi de Crăciun să treacă de testul oral, arătându-le varianta corectă de răspuns.

Din câte spune inculpatul, în Ungaria ar fi mai ușor să iei carnetul, deși ai de răspuns la 65 de întrebări și 46 trebuie să fie corecte, pe când în România trebuie să răspunzi la 26 și 22 să fie corecte.

2.000 de euro permisul

Crăciun Janos îl cunoștea pe Csaba de pe vremea când lucrase în Ungaria, șase ani, și el însuși a urmat cursurile acelei școli de șoferi și tot acolo și-a luat și permisul.

Pentru fiecare permis inculpatul cerea 2.000 de euro, din care 1.400 se plătea pentru şcoala de şoferi şi diferența urma să fie împărțită între el şi Jancso Aron, din Sfântu-Gheorghe.

Inculpatul şi o parte din persoanele care doreau să obțină un permis în Ungaria au fost oprite la Braşov, la mijlocul lunii februarie, unde s-au prezentat şi ofițerii anticorupție.

Din declarația tânărului reiese că agenții au găsit în microbuzul în care se aflau 70 de lei asupra lui și 7.900 de euro sub scaunul unuia dintre agenții sub acoperire, bani care erau destinați instructorului din Ungaria. Crăciun a povestit instanței tot ce s-a întâmplat și a făcut ulterior recurs la decizia instanței de a-l aresta preventiv.

În jurul permiselor s-a declanşat un adevărat scandal în județul Covasna, după ce în luna martie a anului trecut ofițerii anti-corupție au efectuat 26 de percheziții la domiciliile şi la locurile de muncă ale unui număr de 19 învinuiți, dintre care, cel mai recent, şase au fost trimişi în judecată pentru falsificări, trafic de influență, abuz în serviciu şi 22 de autoturisme înmatriculate fraudulos.

Ana Sidon

Teme articol: Ungaria permise fals
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
benidorm, 1 martie 2010
Sub scaunul agentului sub acoperire ,nu au gasit si un catelus cu parul cret???sau un elefant???extraordinar,bine ca nu au gasit un tanc rusesc sau o pisica care plangea!!!da,bineeeeee!!!
rembrandt, 1 martie 2010
asta e pretul ca instructorul jancso aron sa scape de puscarie.l-a dat in gat mai pe romaneste asa cum a facut si szekely karoly cu procuroru.astia l-ar vinde si pe mama numai sa scape de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.