ACTUALITATE 7 aprilie 2022

(Update) Percheziții în județul Covasna, dar și în Ungaria, Austria și Germania, într-un dosar de trafic de persoane și grup infracțional organizat

de Iulia Drăghici - Taraș | 7560 vizualizări

Victime erau persoane sărace cu dizabilități fizice ori psihice

Mai multe percheziții domiciliare au avut loc miercuri, 6 aprilie, în județul Covasna, dar în același timp și în Ungaria, Austria și Germania, într-un dosar în care sunt cercetate infracțiuni de constituire de grup infracțional organizat și trafic de persoane. Oamenii legii arată că, în perioada 2017-2022, cel puțin 11 persoane sărace cu dizabilități fizice ori psihice au fost traficate și obligate să cerșească în Germania și Austria. În urma acțiunilor a fost pus în executare un mandat de aducere. 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Covasna, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza județului Covasna. 

„Simultan, pe teritoriul Ungariei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și pe teritoriul Austriei o percheziție domiciliară, urmată de audieri de persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional”, transmite IPJ Covasna. 

La audieri a fost condusă o femeie, reținută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Covasna, pentru luarea de măsuri legale. Din cercetările de până acum ale oamenilor legii, au fost identificate 11 persoane care ar fi fost traficate.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2017 și până în prezent, mai multe persoane, din județul Covasna, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat și ar fi exploatat alte persoane, prin obligarea la practicarea cerșetoriei, precum și la muncă, pe teritoriul Germaniei și Austriei, profitând de situația lor vulnerabilă, respectiv nivel minim de educație, cu o situație materială precară, care nu cunoșteau limba și țara de destinație și nu dispuneau de mijloace financiare pentru a reveni în țară. 

De asemenea, aceste persoane nu s-ar fi putut adresa instituțiilor, nu ar fi putut călători independent sau să exercite o altă activitate în afara cerșitului și ar fi avut de achitat pretinse datorii, față de persoanele bănuite, prin practicarea cerșetoriei.

În urma perchezițiilor efectuate în România, au fost descoperiți și ridicați 89.950 de euro și 9.400 de lei, aproximativ un kilogram de bijuterii din aur, un laptop, precum și mai multe înscrisuri.

O femeie a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, în vederea audierii, fiind reținută, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Covasna, pentru luarea de măsuri legale”, mai arată IPJ Covasna într-un comunicat de presă. 

Având în vedere că a fost o acțiune internațională, schimbul de informații între autoritățile din statele participante a fost asigurat de EUROPOL, iar cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST.

Totodată, la acțiuni s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Covasna – Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale. 

Autoritățile mai fac precizarea că pe întregul parcurs al procesului penal, persoana bănuită beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 

Sursa foto: IPJ Covasna. 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.