Pe lângă fondurile de la Minister, Spitalul de Cardiologie, modernizat din donaţii
Pacienţii donează diverse sume cu ajutorul cărora au fost modernizate mai multe camere sau au fost acoperite unele cheltuieli
Dincolo de fondurile primite anul trecut de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizare şi reabilitare, la Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna funcţionează o metodă eficientă şi originală de a ridica la standarde moderne camerele din dotare sau de a acoperi anumite cheltuieli. Astfel, cu ajutorul unor donaţii şi sponsorizări primite de la pacienţi sau diverse persoane, conducerea Spitalului a reuşit să modernizeze un număr important de camere care au fost mobilate şi dotate, dar banii au fost folosiţi şi pentru alte cheltuieli necesare unităţii.
Achiziţionarea de mobilier, interzisă de la nivel central
„Atât anul trecut, cât şi în acest an, achiziţionarea de mobilier a fost şi este interzisă de la nivel central, astfel că pacienţii au donat sume mai mari sau mai mici cu care încăperile Spitalului au fost dotate în mare parte cu mobilier modern. Acţiunea continuă şi în acest an şi în primele luni pavilionul D va fi echipat şi dotat la standarde moderne. Pacienţii au venit în sprijinul nostru, donând diverse sume mai mici sau mai mari, cu care s-a cumpărat mobilier. Acele camere de spital au aproape condiţii hoteliere. Pacienţii sponsorizează de bună voie, fără să ceară un beneficiu”, a spus managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.
Oamenii dirijează donaţiile fiecare spre ce doreşte şi i se pare prioritar. Pentru fiecare sumă donată se taie o chitanţă şi se face un contract de sponsorizare în care omul precizează destinaţia respectivei sume.
Donatorii au prioritate la cazare
Înainte de a veni banii de modernizare de la Ministerul Sănătăţii, anul trecut, şi întrucât oamenii contribuiau cu sume mai consistente şi donau chiar pentru refacerea unei camere întregi, ei aveau prioritate în camera respectivă. Acum un număr mare de camere este însă modernizat şi oamenii nu prea mai au pretenţii speciale în schimbul banilor, a spus managerul unităţii.
Din seria donaţiilor, Clubul Rotary a renovat anul trecut total mofeta din cadrul Spitalului, sau de exemplu un pacient din Braşov trimite lunar prin mandat poştal câteva sute de lei şi un altul a amenajat o cameră întreagă, cu 10.000 de lei.
Pacienţii sunt mulţumiţi de condiţii şi de tratament
Camerele mobilate modern sunt colorate viu, luminoase şi asigură toate condiţiile, inclusiv baie proprie, astfel că pacienţii se simt ca în vacanţă. De asemenea, ei sunt încântaţi de ideea donaţiilor şi se bucură că banii daţi chiar au o finalitate şi un rezultat concrete, vizibile de la an la an.
„Este ceva deosebit faţă de ce e în ţară, şi comportarea personalului medical, nu numai condiţiile. E prima dată când vin, am mai fost şi în alte părţi, nu se compară, mai vin sigur aici”, a spus Anton Muşatescu, din Tecuci.
O altă pacientă, Mariana Moglan, din Întorsura Buzăului, s-a declarat şi ea foarte mulţumită. „Este o idee incredibilă, ingenioasă şi practică în zilele astea cu criza şi grijile care există. Mă simt foarte bine aici, este o staţiune frumoasă, cadrele medicale pe lângă competenţă sunt şi foarte amabile, totul este în regulă şi mă bucur că văd că se construieşte, se renovează în continuu câte ceva”, a spus femeia.
Spitalul nu are datorii
Acţiunea de donare a început consistent în urmă cu patru ani, şi de atunci pe an ce trece sumele donate sunt din ce în ce mai mari. Potrivit managerului Spitalului, în anul 2009 au reuşit să încaseze din donaţii şi sponsorizări suma de 650.000 de lei care au fost dirijaţi nu numai spre achiziţia de mobilier, ci au fost şi luni în care chiar întreţinerea Spitalului a fost asigurată din aceşti bani, din cauza fondurilor insuficiente.
„Datorită acestor sume – contractul cu Casa, sprijinul acordat de către pacienţi prin donaţii, şi un management dus spre eliminarea spre 100% a pierderilor existente la Spital, s-a încheiat anul cu un execedent, cu furnizorii achitaţi la zi. Cred că suntem printre puţinele spitale din ţară fără datorii. Sperăm că şi pacienţii simt aceste realizări, acesta este şi interesul, să oferim condiţii spitaliceşti de cea mai înaltă clasă”, a mai spus Sporea.
Bazin semiolimpic cu circuit deschis
Din fondurile Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Cardiologie Covasna a primit anul trecut 3 milioane de euro care au fost folosite pentru reparaţiile capitale la vila D, bazinul de înot, sala de sport aferentă bazinului, pavilionul central şi vila de copii. Pentru continuarea lucrărilor au fost solicitate în acest an suplimentări în valoare totală cam tot de 3 milioane de euro, bani care ar fi de ajuns pentru a finaliza investiţiile începute. Tot din banii Ministerului Sănătăţii s-a achiziţionat unul din cele mai bune ecocardiografe din ţară, a fost achiziţionat şi echipament pentru dotarea secţiei de terapie intensivă coronarieni, iar prin transfer de la Ministerul Sănătăţii printr-un program cu Banca Mondială s-a primit echipament pentru urgenţă.
Prin investiţiile făcute în 2009 unitatea a reuşit să facă economii importante, respectiv la consumul de gaz au scăzut cheltuielile cu 50%, iar la apă cu 80%.
O lucrare importantă care este în derulare este reabilitarea bazinului semiolimpic de înot, care fusese lăsat în paragină. Acesta va putea fi folosit din vară şi cu circuit deschis, atât de către copiii care vor să înveţe să înoate, cât şi de adulţi. În acest fel, pacienţii vor beneficia gratuit de bazin, costurile lui de întreţinere fiind acoperite din veniturile încasate de la beneficiarii din exterior.
Spitalul de Cardiologie din Covasna are o capacitate de 775 de paturi şi primeşte anual prin contractele cu CAS 16.000 de pacienţi. Numărul cererilor este însă dublu şi zilnic sună telefonul, astfel că listele de aşteptare s-ar putea întinde pe câţiva ani, spune conducerea unităţii.
Ana Sidon