ACTUALITATE 16 februarie 2012

PCM Covasna vrea ca mamele cu patru copii să devină salariate ale statului

de Agerpres | 62 vizualizări

Conducerea organizaţiei Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna cere legiuitorilor să ia măsuri concrete pentru stoparea declinului demografic al ţării, propunând, printre altele, ca mamele cu patru sau mai mulţi copii să devină salariate ale statului.

Vicepreşedintele PCM Covasna, Fazakas Tibor, a declarat că statul trebuie să încurajeze creşterea natalităţii şi să acorde facilităţi familiilor cu mai mulţi copii, respectiv mamele care au doi copii să se poată pensiona mai repede cu doi ani faţă de limita prevăzută de lege, cele cu trei copii să iasă la pensie la 55 de ani şi să beneficieze de un sprijin financiar din partea statului, iar cele cu patru copii sau mai mulţi să devină automat salariate ale statului, respectiv să li se asigure salariu pentru creşterea acestora, iar ulterior pensie.

Fazakas a subliniat că aceste facilităţi trebuie acordate, în opinia sa, doar femeilor care au urmat o şcoală elementară şi au lucrat cu carte de muncă, în scopul întăririi clasei de mijloc a societăţii.

În context, a menţionat că mai pot fi luate şi alte măsuri, cum ar fi creşterea alocaţiilor pentru mamele cu mai mulţi copii şi prelungirea concediilor de odihnă ale acestora, precum şi acordarea unor reduceri sau facilităţi la plata impozitelor.

“Statutul de mamă trebuie asumat şi plătit de stat”, a declarat liderul PCM.

Acesta propune, în compensare, ca familiile fără copii, excepţie făcând cazurile medicale, să fie obligate să contribuie cu o anumită sumă de bani la bugetul de stat.

Fazakas Tibor a mai adăugat că aşteaptă măsuri concrete pentru stoparea declinului demografic nu doar din partea autorităţilor statului român, ci şi din partea Guvernului Ungariei, având în vedere datele ultimului recensământ care arată o scădere dramatică a membrilor comunităţii maghiare din Transilvania.

“În ultimii 10 ani comunitatea maghiară a pierdut 200.000 de suflete, cam cât numără populaţia judeţului Covasna (...) Considerăm că e şi de datoria Guvernului de la Budapesta să elaboreze un plan de acţiune pentru stoparea scăderii maghiarimii din Arcul Carpatic (...) Acest lucru este şi de datoria partidelor maghiare din Transilvania, atât în ce priveşte creşterea natalităţii, cât şi stoparea emigraţiei”, a mai spus liderul PCM.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu se vor lua măsuri urgente nu vom avea pe viitor asigurată forţa de muncă, nu va mai avea cine să plătească pensiile şi nici contribuţiile la bugetul de stat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.