ACTUALITATE 25 iunie 2014

Partidul Civic Maghiar a înregistrat memorandumul pentru autonomie la Primăria Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 182 vizualizări

Partidul Civic Maghiar (PCM) a înregistrat miercuri la secretariatul Primăriei Sfântu Gheorghe proiectul memorandumului pentru autonomia 'Ţinutului secuiesc', în vederea introducerii lui pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului local municipal, a declarat liderul formaţiunii Kulcsár Terza József.

El a precizat că proiectul a fost depus de consilierul local Balint Jozsef, fost viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe în mandatul trecut, menţionând că în următoarele zile şi alţi consilieri ai PCM din judeţ vor înregistra acest document la primăriile de pe raza localităţilor în care locuiesc, astfel încât să poată fi supuse votului plenului şi adoptate în şedinţele ordinare de luna viitoare.

Kulcsár a opinat că dacă toate cele 153 de consilii locale din Secuime vor adopta acest memorandum atunci autorităţile statului român nu vor mai putea ignora cererea de autonomie a comunităţii maghiare din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Potrivit acestuia, până acum 11 consilii locale din cele trei judeţe au adoptat acest memorandum iniţiat de fapt de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

Kulcsár a apreciat că prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, şi-a depăşit atribuţiile solicitând recent consiliilor locale să nu adopte acest document.

Prefectul joacă un rol foarte interesant, dar nu ştiu ce bază legală a avut când a cerut consiliilor locale să nu adopte memorandumul spunând că e nelegal. Eu cred că prefectul se comportă ca primul-secretar din timpul comunismului. (...) E inacceptabil ca un om numit să spună primarilor şi consilierilor aleşi de oameni ce să facă şi cum să facă. (...) Eu cred că autorităţilor statului le e frică că vom face un pas important pentru autonomie dacă toate cele 153 de consilii vor adopta acest memorandum”, a declarat Kulcsár Terza Jozsef.

El a mai spus că în plan local PCM a avut o bună colaborare cu UDMR în ce priveşte chestiunea autonomiei, prin urmare crede că reprezentanţii Uniunii vor vota şi ei acest memorandum prin care se solicită Parlamentului şi Guvernului României crearea unei regiuni administrative cu statut autonom, cu denumirea 'Ţinutul secuiesc'.

Prefectura Covasna a trimis săptămâna trecută o circulară tuturor consiliilor locale din judeţ prin care le-a atras atenţia asupra nelegalităţii susţinerii unei regiuni autonome pe criterii etnice, avertizând că acest lucru contravine Constituţiei României.

„Scopul nostru a fost să preîntâmpinăm alte procese, de aceea le-am atras atenţia că aceste hotărâri sunt nelegale. Practic, i-am avertizat că vor fi atacate de Prefectură dacă le adoptă, pentru că sunt nelegale. (...) Noi nu vrem să intentăm procese autorităţilor locale, dar dacă forţează nota vom fi obligaţi să facem acest lucru, să punem în aplicare legea. Noi am avertizat ca să fie clar pentru toată lumea, să nu existe dubii, să nu spună că nu au ştiut. (...) Eu consider că am procedat normal şi corect”, a declarat prefectul Marius Popica.

În circulara adresată autorităţilor locale se menţionează că adoptarea memorandumului care promovează 'separarea teritorială pe criterii etnice' excede competenţele autorităţilor locale, printre atribuţiile consiliilor locale neregăsindu-se aprobarea de 'documente programatice' privitoare la politicile statale în materia organizării administraţiei naţionale, organizarea administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului.

De asemenea, se menţionează că dreptul de petiţionare e recunoscut ca un drept fundamental al omului şi nicidecum al autorităţilor publice, el exercitându-se în relaţia dintre cetăţean şi autoritate şi nu între autorităţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
@Kviatkovski, 28 iunie 2014
...fecioras in viitor incearca cu amenintarile in zonele tale natale. Cum te exprimi, esti o vinitura in secuime, iar dupa modul agresiv de exprimare, din banie? Nu-ti place in secuime, o valiza mai citeste integral
Kviatkovski, 28 iunie 2014
Pai dupa cum scrii si te exprimi d-le "FECIORAS " mi-am dat seama cu cine stau de vorba.Asa ca nu merita sa mai pierd timpul cu unul ca d-ta.
@Kviatkovski, 27 iunie 2014
"cine seamana vant culege furtuna !!!!"...fecioras ar trebui sa fi putin mai explicit, la ce fel de vanturi te referi? La cele dupa o portie dubla de fasole, a unor batrani secui? Furtuna in mod sigur citeste integral
Kviatkovski, 27 iunie 2014
Bai nebunilor : voi credeti ca daca peste noapte inventati tot felul de hartii cineva este obligat sa le i-a in seama ? Nu vedeti ca bateti campii ? Auzi la ei :ca guvernul nu mai poate sa-i refuze pt citeste integral
Rusine domnule Prefect, 26 iunie 2014
"Prefectura Covasna a trimis săptămâna trecută o circulară ...nelegalităţii susţinerii unei regiuni autonome pe criterii etnice". Dupa cum stim cu totii, doleanta de autonomie NU este pe citeste integral
lili, 26 iunie 2014
Ei, de acum va fi interesant, sa vedem si noi cum alianta de la guvernare PSD-UDMR se va manifesta fata de cererea asta ?!!!!!! Acum sa vedem !!!!!! Va vota UDMR contra autonomiei ?! Daca UDMR va citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.