ACTUALITATE 7 august 2020

Părintele Ioan Tămaș Delavâlcele a fost chemat la Ceruri

de Daniela Luca | 4842 vizualizări

Binecunoscutul și îndrăgitul Părinte Ioan Tămaș Delavâlcele a plecat vineri, 7 august, la Ceruri, la vârsta de 68 de ani. A lăsat în urmă o familie, dar, totodată, și o întreagă comunitate îndurerată.

„Îmi pare enorm de rău. Am pierdut principalul meu stâlp. El a avut mai multe suferințe, dar el a plecat la spital pe picioarele lui. Ieri era bine, alaltăieri bine, acum trei zile – bine. Azi dintr-o dată i-a scăzut oxigenul și a făcut stop cardiac. A murit la 15:00 și 5 minute. Înmormântarea va fi chiar mâine, la ora 13:00, fiind problemele astea cu legea. Va fi adus la Biserica din Vâlcele, în afara Bisericii va fi depus un pic, și după aceea la Cimitirul Central din Vâlcele”, ne-a spus fiul său, preotul Vasile Antonie Tămaș.

Cei care l-au cunoscut îndeaproape spun că moștenirea lăsată de părinte, și anume învățămintele, devotamentul și iubirea pentru oameni, va fi, cu siguranță, dusă mai departe.

„Sincere condoleanţe! A trecut la cele veșnice o mare personalitate a vieții publice din județul Covasna. O legendă! Părintele Ioan Tămaș Delavâlcele a fost un maramureșean, născut în „paradisul etnic românesc” al descălicătorilor de țară, format la școala sibiană de teologie ortodoxă, preot ortodox, profesor de religie și publicist cu apreciate valențe literare, preocupat o viață întreagă de perfecționarea pregătirii sale intelectuale, prin lecturi aprofundate ale unor opere fundamentale din domeniul teologiei, filosofiei, etnografiei, culturii, înmulțind astfel talanții hărăziți de Providență. Prin faptele și vorbele sale, prin întreaga conduită publică, părintele Ioan Tămaș a fost un intelectual implicat în viața cetății, în mod deosebit în păstrarea și afirmarea identității românilor din Arcul Intracarpatic, un cărturar generos, care a dăruit semenilor „averea spirituală și culturală” agonisită pe parcursul întregii vieți. Binecuvântat de Dumnezeu cu o reală putere de înţelegere a coordonatelor esenţiale ale realităţii înconjurătoare, dintr-o perspectivă autentic creştină, părintele Tămaş a avut capacitatea de a transmite, „receptorilor" săi avizaţi, cunoştinţe şi informaţii filtrate, modelate şi valorizate, purtând pecetea personalităţii sale şi a sufletului său de intelectual ortodox român. Sincere condoleanţe familiei îndoliate! Îi revine onoranta misiune vrednicului său fecior, părintele Vasile Antonie Tămaş să -i continue opera, iar nouă prietenilor să-i cinstim memoria. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris pe pagina de Facebook, unul dintre cei care a avut șansa de a colabora cu Părintele, dr. Ioan Lăcătuşu.

Contextul restricțiilor impuse de starea de alertă datorată epidemiei COVID-19 face imposibilă organizarea unui cadru în care Părintelui Ioan Tămaș Delavâlcele să îi poată fi adus un ultim omagiu, însă vineri seara, la Biserica din Vâlcele, are loc o slujbă în amintirea Părintelui Ioan Tămaș.

„Se face o slujbă în amintirea lui la ora 19:00 la Biserică, cu respectarea măsurilor de protecție, la fel și mâine la înmormântare. În acest caz lumea nu are voie să atingă sicriul sau să se apropie prea mult de sicriu”, ne-a mai spus Vasile Antonie Tămaș.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate! 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.