Parcul de la Castelul Arcuş, curăţat de voluntari
În jur de 50 de tineri voluntari sau profesori s-au implicat ieri în curăţarea şi amenajarea parcului de 9,5 hectare din jurul Centrului de Cultură Arcuş, sub genericul unei acţiuni denumită „Verde pentru Cultură“ organizată de Centrul de Cultură Arcuş, Asociaţia Ecou şi echipa Seri Albastre.
Voluntarii s-au prezentat la datorie de la primele ore ale dimineţii, dotaţi cu mături, vopsea albă sau bidinele şi au intervenit pe câteva alei ale parcului care au fost modelate de voia naturii, au descoperit una dintre aleile acoperită de vegetaţie şi au curăţat în jurul celor 74 de statui din lemn a căror vârstă de peste 30 de ani se face simţită. Totodată, ei au scos la lumină şi câteva dintre statuile ascunse de copaci, au vopsit bordurile aleilor, au curăţat lacul, au tuns iarba şi au descoperit inclusiv un nou loc, unde după ce tinerii au scos crengile şi iarba vor amenaja măsuţe din lemn şi spaţiul va fi utilizat ca loc de training.
20 de remorci cu resturi
În total, voluntarii au strâns din parcul de la Arcuş 20 de remorci cu resturi de crengi, frunze şi altele de acest gen, reuşind că cureţe aproximativ 40% din suprafaţa potecilor.
Reprezentantul Asociaţiei Ecou, Emil Pantelimon, spune că dorinţa lor este ca Centrul de la Arcuş să devină un adevărat pol de cultură al acestei zone, care să fie cunoscut de toată lumea dornică să acceseze programe culturale de calitate. Aici au loc constant concerte de muzică clasică, întâlniri, expoziţii, iar în luna septembrie aici vor fi găzduiţi participanţii la „Şcoala de toamnă Seri Albastre“, tineri artişti care vor fi îndrumaţi printre alţii de nume ca Felicia Filip sau pianistul Horia Mihail.
Acţiunea de îngrijire a parcului de la Arcuş se doreşte a avea loc lunar, în funcţie de succesul ei, iar la ea au fost invitate şi autorităţi locale sau politicieni cărora nu le este teamă să pună mâna pe mătură.
Conducerea Centrului are cu atât mai multă nevoie de sprijinul voluntarilor pentru a aranja parcul, cu cât duce lipsă de angajaţi pentru acest scop, şi în special de un specialist în peisagistică.
Castelul de la Arcuş este construit în stil neobaroc şi găzduieşte un centru cultural cunoscut. Parcul care înconjoară clădirea este unic în judeţ şi aici se află câteva specii rare de arbori, cum ar fi arborele lalea, magnolii, Thuja Plicata şi alţii. Tot aici sunt expuse pe toată suprafaţa domeniului şi 74 de statui din lemn realizate în taberele de creaţie care au avut loc aici de-a lungul anilor.