ACTUALITATE 10 mai 2024

Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna: patru persoane arestate pentru spălare de bani și alte infracțiuni

de Daniela Luca | 1557 vizualizări

Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna au decis joi, 9 mai, arestarea a patru persoane care au legătură cu un caz complex de spălare de bani. Potrivit informațiilor furnizate de procurori, aceste persoane sunt acuzate de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care spălarea de bani, camătă și șantaj. Este vorba despre doi bărbați și două femei.

Conform comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, doi dintre inculpați sunt arestați preventiv, iar ceilalți doi sunt sub control judiciar. Cei doi bărbați sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani, camătă și șantaj, iar inculpatele sunt acuzate de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

„În baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, s-a stabilit, în esență, următoarea situație de fapt: În perioada 2015-17.12.2023, primul inculpat și în perioada 2017-17.12.2023 al doilea inculpat au dat cu titlu de împrumut sume de bani unui număr de 40 de persoane vătămate și, respectiv 26 de persoane vătămate, stipulând, la momentul acordării împrumuturilor, dobânzi lunare și garanții imobiliare, fără autorizare și cu titlu de îndeletnicire. În perioada 2018-17.12.2023, primul inculpat, respectiv în perioada 2019-17.12.2023 cel de-al doilea inculpat au disimulat proveniența sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de camătă, prin acțiuni de creditare a persoanelor juridice aflate sub controlul acestora, ulterior sumele fiind retrase în numerar sub forma restituirii de împrumuturi, redevenind astfel lichidități și beneficiind de o aparență de legalitate și au încheiat tranzacții imobiliare cunoscând în ambele ipoteze faptul că sumele de bani utilizate provin din săvârșirea infracțiunii de camătă”, transmite Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.

Procurorii precizează că prin același rechizitoriu au fost trimise în judecată, sub control judiciar, două inculpate pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Prima ar fi obținut sume de bani, prin intermediul mai multor transferuri bancare și depuneri de numerar în conturile personale și ale persoanelor juridice aflate sub controlul său direct. De asemenea, ar fi cumpărat bunuri imobile cu aceste sume, care ar fi provenit din activități infracționale, având cunoștință că acestea derivă din săvârșirea infracțiunii de camătă reținută în sarcina unuia dintre ceilalți inculpați, mai arată aceeași sursă.

„Cu privire la cea de-a doua inculpată, s-a reținut că, în perioada 2017- 2023, a dobândit și înstrăinat bunuri imobile prin încheierea unor diferite acte juridice civile, pentru tranzacționarea acestora folosind sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de camătă de către unul dintre coinculpați, cunoscând proveniența sumelor ca fiind de natură infracțională”, se mai arată în comunicat.

Este important de precizat că emiterea rechizitoriului este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.