ACTUALITATE 5 noiembrie 2021

Parcare de maximum 2 ore în centrul municipiului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1693 vizualizări

Nu vor mai putea fi cumpărate abonamente

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să instituie noi reguli privind parcarea în zona centrală din oraș. Astfel, cel mai probabil de la începutul anului viitor, dacă proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică va trece de Consiliul Local, autoturismele vor putea fi parcate maximum două ore pe câteva străzi oraș, deci nu vor mai exista abonamente de parcare. Aceasta este o soluție a autorităților pentru a veni în sprijinul celor care vin în timpul zilei în zona centrală doar pentru a-și rezolva anumite probleme la instituții sau bănci, dar nu găsesc niciodată loc de parcare. 

„Zona Zero”, în care va fi valabilă noua regulă, este cea dintre strada 1 Decembrie 1918  (zona dintre Piaţa Sfântul Gheorghe şi fostul Hotel Bodoc), strada Gróf Mikó Imre şi Piaţa Sfântul Gheorghe (în faţa Magazinului Şugaş). În parcările publice din acest perimetru, taxa de parcare va rămâne aceeaşi ca acum, dar nu vor mai fi valabile abonamentele de parcare, iar durata parcării cu plată va fi limitată la maximum 2 ore consecutive.

„Nu este o invenție a noastră. Cine a fost în orașe mai mari sau în străinătate a putut regăsi aceeași situație. Scopul este ca să nu fie folosite parcările din această zonă zero pentru a ține mașinile de dimineața până seara, ci să fie folosite pe perioade scurte, maxim două ore. Am considerat că în maxim două ore poți lua o masă, poți rezolva problemele tale la orice bancă, instituție și așa mai departe”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Angajații care vin cu mașina la serviciu vor fi cei mai afectați de măsură 

În vreme ce rezidenții vor putea cumpăra în continuare abonamente pentru locuri de parcare în zonă, angajații instituțiilor nu vor mai avea această posibilitate, dar își vor putea parca mașinile, dacă vor găsi loc, pe străzile din apropiere care nu sunt cuprinse în zona zero – Ciucului, Oltului, de exemplu. 

„În continuare, cei care locuiesc pe aceste străzi vor putea folosi aceste parcări cu abonamente, deci practic celelalte abonamente nu sunt valabile, inclusiv abonamentele celor care au locuri de muncă în centru. Dacă noi azi ar trebui să dăm autorizație de construcție pentru instituțiile care sunt în centru, acestea ar avea obligația să demonstreze că au locuri de parcare. Cei care vor spune că nu mai au locuri de parcare pentru angajați, de exemplu, răspunsul este acesta: o bancă, de exemplu, astăzi, în Sfântu Gheorghe, dacă ar dori să construiască în centru nu ar primi autorizație de construcție dacă nu ar avea un anumit număr de parcări proprii. Deci celelalte străzi din zona centrală în continuare vor putea fi folosite inclusiv cu acele abonamente – Ciucului, Oltului, Gábor Áron, Gödri Ferenc, Bem Jószef, dar în aceste două străzi și în Piața Sfântu Gheorghe, instituim această nouă regulă tocmai pentru ca cei care au treabă în centru pentru o perioadă scurtă, să aibă o garanție, între ghilimele, că 100% nu există, că vor găsi locuri de parcare. (...) Nu era normal ca angajații din zona centrală să ocupe locurile de dimineață până seară și cel care voia să rezolve o problemă în centru nu găsea loc. Tocmai de aici vine problema. La această problemă încercăm să găsim răspuns cu această nouă reglementare”, a explicat primarul, care a spus că în cazul persoanelor care locuiesc în zonă, cel mai probabil sunt dintre ele și cele vor elibera locurile pe timpul zilei, cât sunt la serviciu. 

O schimbare similară va viza și parcarea din fața fostului hotel Bodoc, unde taxa va crește la 5 lei, tot din același motiv. În plus, în centru vor fi create și alte aproape 30 de locuri de parcare suplimentare, după ce strada Gödri Ferenc va deveni porțiune cu sens unic. 

Pentru a intra în vigoare, modificările privind taxele trebuie să fie adoptate de Consiliul Local. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.