ACTUALITATE 18 decembrie 2017

Parc de distracții pentru câinii din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2828 vizualizări

Spațiul de antrenamente pentru prietenii patrupezi a fost construit din donațiile de la „Pedalează pentru un scop bun

Cățeii din Sfântu Gheorghe au, începând de vineri, 15 decembrie, propriul parc de distracții. Spațiul special amenajat se găsește pe fostul teren de sport din capătul străzii Nicolae Iorga, aproape de autogară.

Câteva obstacole, două bănci acoperite, pentru odihna stăpânilor, și garduri de plasă care împrejmuiesc tot spațiul alcătuiesc primul astfel de teren de antrenamente pentru câini din reședința de județ.

Terenul de antrenamente pentru câini are 100 de metri pătrați și s-a realizat dintr-o investiție de circa 6.000 de lei, bani proveniți de pe urma programului „Pedalează pentru un scop bun”, desfășurat în luna septembrie, la Sfântu Gheorghe.  Acesta este realizat prin parteneriat de Fundația Comunitară Covasna, Asociația „Székely KutyaKlub” din Târgu Secuiesc și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

„Locația a fost definită pe baza solicitărilor participanților la acțiunea „Pedalează pentru un scop bun” pe de o parte, pe de altă parte având în vedere datele statistice ale municipalității, aici foarte mulți locatari au câini. (...) Sperăm ca investiția să fie bine primită de locuitori. Este un proiect inovativ. Nu prea sunt astfel de terenuri în țară. La Târgu Secuiesc există unul și am înțeles că la Brașov o să fie unul la fel. (...) Este o investiție care se bazează pe solicitarea oamenilor, cu contribuția oamenilor și pentru comunitate”, a declarat vineri, la inaugurarea terenului, directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Terenul de la Târgu Secuiesc, inaugurat în luna mai a anului curent, s-a dovedit o idee excelentă, fiind utilizat de peste 30 de proprietari de câini zilnic. Spre deosebire de astfel de locații din țară, cele două terenuri din județul Covasna sunt unice prin faptul că au obstacole special amenajate pentru antrenamentul câinilor.

„De peste 20 de ani eu lucrez cu câinii și văd care este necesitatea acestor animale. Animalele de companie, mai ales cele de la bloc, au nevoie de un loc unde să se miște forțat. Parcul aduce beneficii pentru toți locuitorii orașului, nu doar pentru proprietarii de câini. În momentul în care câinii sunt scoși într-un loc sigur, unde pot să facă mișcare forțată câte 20 de minute pe zi, atunci acasă stau mai liniștiți”, a spus președintele Asociației „Székely KutyaKlub”,  Forró Béla. Printre beneficii acesta a mai enumerat și posibilitatea de socializare a câinilor în spații îngrădite sau educarea câinilor și a stăpânilor în păstrarea curățeniei.

„Obstacolele care sunt puse aici sunt pentru câinii de talie mică și mijlocie. Așa cum oamenii au parcuri unde pot să facă exerciții fizice, așa au nevoie și câinii. Dacă în fiecare zi, câinii care stau în apartamente, iar proprietarii sunt plecați toată ziua, fac câte 15 – 20 de minute de mișcare forțată, consumă toată energia primită din mâncare. Esențialul este că locul este unul sigur, îngrădit și suficient de mare”, a mai spus, pentru „Observatorul de Covasna”, Forró Béla.

Coordonatorii spațiului au precizat și că există un regulament, care trebuie respectat cu strictețe, dar și că spațiul va fi deschis 24 de ore din 24.

Planul Fundației Comunitare Covasna a fost de construire a trei terenuri de antrenament, în trei locuri din oraș, însă fondurile limitate au dus la amenajarea unuia singur. La inaugurarea spațiului viceprimarului Tóth-Birtan Csaba a subliniat că acesta este un experiment, iar dacă se va dovedi că este utilizat de cetățeni și că este util, atunci Primăria va mai construi încă două astfel de terenuri.

„Noi considerăm această investiție ca un test. Dacă funcționează și dacă are priză la public, vom găsi o modalitate de modalitate de funcționare cu ajutorul proprietarilor de câini, atunci și vom mai construi încă două”, a spus viceprimarul, care a subliniat și că Tega se va asigura ca spațiul să fie curat și bine-întreținut.

Edilul a spus și că primăria lucrează la reamenajarea terenului de sport din strada Nicolae Iorga. „Aici va fi și un teren de baschet și va fi o locație pentru petrecerea timpului liber pentru locuitori, cu bănci și tot ce trebuie”, a încheiat acesta.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.