ACTUALITATE 19 martie 2019

„Paradisul acvatic” de la Valea Crișului, infern pentru autoritățile locale

de Daniela Luca | 1447 vizualizări

Cu ce probleme se confruntă conducerea comunei și în ce fază se află planul de introducere a lacului în circuitul turistic 

Autoritățile locale din Valea Crișului au de multă vreme în plan să construiască o bază sportivă internațională în jurul lacului amenajat în craterul fostei mine de lignit de suprafață, unde să poată fi practicate sporturile nautice. Acest lucru ar duce, fără îndoială, la dezvoltarea turismului în zonă, însă până ca acest plan să prindă contur, se pare că e cale lungă.

Problema lucrărilor de canalizare din Valea Crișului nu este unica preocupare care le dă bătăi de cap autorităților locale. Primarul comunei, Kissgyörgy Sándor spune că o altă chestiune care îi apasă pe umeri este fosta carieră de lignit, și anume încurcătura creată încă pe vremea fostului primar, care nu îi permite să pună în practică ambițiosul plan – baza sportivă internațională.

„Mai e o problemă foarte mare de care nimeni nu vrea să se ocupe, cum înțeleg eu, problema fostei cariere de  lignit. Aici suntem în litigiu cu Societatea Națională a Cărbunelui - SNC Ploiești, care acum e în formă de insolvență. În 2014 a venit o comisie pentru că s-a terminat reecologizarea terenului și să facem proces verbal de predare-primire de către Minister către UAT-urile Arcuș și Valea Crișului”, ne-a spus primarul Kissgyörgy Sándor.

Hotărâre atacată în instanță

În cele din urmă, actul de predare-primire nu a fost semnat, pentru că Societatea Națională a Cărbunelui (SNC) Ploiești consideră că este proprietarul terenului, spune edilul.

În anul 2002 au fost emise certificate de proprietate pe numele societății din Ploiești, iar primarul vrea să atace această hotărâre, pentru că, potrivit acestuia, a fost emisă pe nedrept în favoarea SNC.

 „Din păcate, „mulțumită” fostului domn primar, SNC a primit niște certificate de atestare a proprietății, emise cu o Ordonanță de Urgență pe care repede au și aprobat-o și ei au primit aceste certificate prin care zic că terenul e al lor. Primarul nu trebuia să semneze documentația pe vremea respectivă pe baza căreia s-au emis certificatele. Noi încercăm să dăm iarăși în judecată pentru anularea acestor certificate. Acum trebuie să plătim o taxă de timbru care nu e chiar mică, în primă fază 15.000 de lei. Suprafața respectivă a fost a locuitorilor din Valea Crișului, a oamenilor care n-au fost despăgubiți, s-au luat terenurile pur și simplu. Prin 1983, Ploieștiul a început să lucreze la cariera asta. Știți cum e, deci aveți o livadă, eu mă duc acolo, adun merele, le duc la piață și le vând și a doua zi mă întorc și zic că eu sunt proprietarul livezii. Cam asta e povestea. Ei au avut numai în administrare terenul respectiv și acum zic că ei sunt proprietarii”, a mai spus primarul.

„Am arătat problema la toată lumea”

Planurile mărețe, de transformare a zonei în atracție turistică prin exploatarea lacului, există încă de pe vremea fostului primar, cu cel puțin opt ani în urmă.  

Însă acum, pentru dezlegarea ițelor acestei situații, care s-a dovedit a fi foarte complicată, edilul actual spune că are nevoie de susținere politică. Deși tinde să fie pesimist, la cum stau lucrurile în ceea ce privește rezolvarea problemei, primarul afirmă că speră totuși ca atât timp cât el este în fruntea comunei, lacul amenajat în craterul fostei mine de lignit să intre în proprietatea localității.   

„Ne-ar trebui susținere politică. Am arătat problema la toată lumea. A fost și domnul Kelemen, președintele UDMR-ului aici nu demult și am zis că asta e o problemă serioasă. Aici e vorba totuși de 250 de hectare de teren pe care îl ia de la localnici ilegal o firmă din Ploiești, ceea ce mi se pare o aberație. Sper că se va rezolva, ori în bine, ori în rău, dar undeva trebuie să se pronunțe”, susține Kissgyörgy Sándor.

SNC nu mai știe de Valea Crișului

În prezent, Societatea Națională a Cărbunelui se află în faliment, iar dintre cei aproape șapte mii de angajați, câți erau în anul 2000, au rămas doar doi.

„Noi care mai suntem aici la Societatea Națională a Cărbunelui prea puțin știm despre Valea Crișului. Suntem în faliment și nu mai știu nimic de foștii salariați. În instanță se va prezenta lichidatorul, societatea Carduelis Consulting. Nu știu nimic despre teren. Pe niște suprafețe avem certificate de proprietate, altele sunt predate Ministerului și mai sunt alte terenuri unde s-a terminat ecologizarea și au fost predate la primărie, nu știu care e situația acum”, ne-a spus unul dintre angajați SNC Ploiești, pe care i-am abordat telefonic, cu ajutorul informațiilor de contact găsite pe internet.

Loc unic în județ pentru sporturile nautice

Dacă această încurcătură nu ar fi existat, astăzi erau puse bazele complexului sportiv, afirmă primarul Kissgyörgy Sándor, care mai spune și că s-ar fi folosit de fonduri europene pentru a demara proiectul.

„Vrem să facem o bază sportivă pentru tineri, pentru sporturi nautice. Ar putea atrage investitori în turism. Dacă reușim să facem în așa fel încât cariera și terenul să intre în posesia noastră, am putea atrage mulți investitori în turism. Nu există alt loc asemănător în județul Covasna pentru sporturi nautice”, a mai adăugat edilul.

Lacul de la Valea Crișului s-a format din pânza freatică existentă în adâncuri, după ce pe acest loc, înainte de 1989, a funcționat o carieră de exploatare a lignitului. După Revoluție, însă, s-a renunțat la exploatări din cauza calității inferioare a lignitului obținut, iar ulterior au început lucrările de ecologizare a zonei. Conform Mediafax, proiectul de închidere a carierei de lignit de la Valea Crișului a început în 2003 și prevedea amenajarea unui luciu de apă, cu o suprafață de circa 17 ha și a infrastructurii turistice necesare pentru realizarea unei baze de agrement, pe o suprafață de 35 până la 50 ha. „Paradisul acvatic” trebuia să cuprindă spații verzi, construirea unor spații de agrement, a unor hoteluri și pensiuni turistice.

Planul actualei conduceri sună și mai bine de atât: o bază sportivă internațională. Însă, la cum se întrevăd lucrurile, cine știe cât va mai dura până când Valea Crișului va deveni atracție turistică de nivel mondial.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.