ACTUALITATE 17 aprilie 2020

Pandemia nu anulează nevoia de sânge în spitale

de Daniela Luca | 1679 vizualizări

Centrul de Transfuzii Sanguine îndeamnă cetățenii sănătoși să doneze în continuare 

Restricțiile impuse de epidemie și îndemnul de a sta acasă a dus la situația în care tot mai puțini donatori trec pragul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna. Totuși, nevoia de sânge este constantă, pentru că  există bolnavi care au nevoie de el indiferent de contextul epidemiologic. În acest sens, reprezentanții CTS Covasna susțin că persoanele care vor să doneze sunt primite în condiții de siguranță crescută, astfel încât să nu fie expuși în niciun fel riscului de îmbolnăvire.  

Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna a publicat pe pagina de Facebook un apel prin care îndeamnă cetățenii care nu au călătorit în ultima lună în afara țării, care nu au luat contact cu persoanele bolnave aflate la izolare sau în carantină să vină să doneze sânge, informând totodată că procedura se desfășoară în condiții de siguranță crescută. 

Sunt așteptați îndeosebi donatorii cu RH negativ, însă în egală măsură este nevoie de toate grupele sanguine, specifică reprezentanții centrului.  

Directorul CTS Covasna, dr. Andy Rosin, a specificat că deși în ultima perioadă solicitările de componente sanguine au scăzut, în prezent lucrurile au revenit la normal.  Totodată, acesta a precizat că la centrul de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine.

„Donatorii se prezintă într-un număr mai mic pentru că într-o perioadă i-am rugat și noi să se prezinte într-un număr mai mic, întrucât spitalele erau ușor bulversate de situație. De pildă Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a fost numit spital Covid. Activitatea principală, mă refer la activitatea operatorie în special, s-a mutat la Târgu Secuiesc. Până s-au așezat lucrurile, solicitările de componente sanguine au scăzut dramatic. Acum lucrurile s-au stabilizat. O bună parte merg la Târgu, cealaltă parte merg la Brașov, că ne cere Brașovul, deci am revenit la normal din punct de vedere al solicitărilor”, ne-a explicat dr. Andy Rosin. 

Directorul CTS Covasna a adăugat că peroanele care lucrează în mediul sanitar, contacții acestora, persoanele care vin din zonele afectate de virus, dar și cei vindecați sau cei care tocmai au ieșit din carantină să se abțină de la donarea de sânge, cel puțin până lucrurile revin la normal. 

„Donarea de sânge este unul dintre puținele motive pentru care un om are voie să iasă din casă și atunci trebuie să fie conștient și să nu încerce să iasă, deși știe că nu e cazul. Deci dacă cineva a venit ieri din Anglia, îl rugăm frumos să stea cuminte o lună”, a mai punctat explicat dr. Andy Rosin. 

Totodată, le este interzisă donarea celor care au suferit recent intervenții chirurgicale, celor care au fost sub tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, leucemie, diabet, pancreatită, sifilis sau epilepsie. 

Programul cu publicul al Centrului de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, este de luni până vineri între orele 8:00 – 12:00.  

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.