Până la sfârşitul anului 2012 toate drumurile naţionale din judeţ vor fi reabilitate
Conducerea Consiliului Judeţean Covasna (CJ) s-a întâlnit zilele trecute cu părţile implicate în reabilitarea DN 12 pentru a afla care sunt exact lucrările planificate a avea loc pe acest tronson, şi cum anume se pot corela lucrările cu solicitările comunităţilor locale. Totodată, s-a discutat şi reabilitarea altor drumuri naţionale care trec prin judeţ, cum ar fi DN 13E sau DN 11B.
La întâlnirea iniţiată de preşedintele CJ, Tamas Sandor, au mai participat proprietarul firmei UMB Spedition care va executa lucrările pe DN 12, Dorinel Umbrărescu, directorul regional al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Ioan Moldovan, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Mild Zoltan, precum şi primarii din localităţile pe unde trece DN12 şi reprezentanţii firmelor care efectuează lucrări de alimentare cu apă şi canalizare de pe traseul arterei de circulaţie.
„Am organizat această întrunire cu scopul de a ne întâlni cu conducerea firmei care va executa lucrările de reabilitarea a DN12, în scopul corelării investiţiei cu doleanţele comunităţii locale, să discutăm despre eşalonarea lucrărilor, instalarea de încetinitoare din termoplast şi asfaltarea intrărilor în gospodării“, a spus Tamás Sándor.
Drum mai lat
Potrivit reprezentantului firmei executante, pe DN 12 se vor întinde trei straturi de asfalt în urma cărora nivelul drumului va fi ridicat cu aproximativ 18 cm, în afara localităţilor lăţimea părţii carosabile va creşte în medie cu 1,5 metri, iar şanţurile vor fi betonate.
Având în vedere aceste lucrări, conducerea CJ şi firma vor face lobby pentru ca centura din Sfântu-Gheorghe să fie inclusă în proiectul de reabilitare a DN 12.
Reabilitarea DN 12 începe din Bixad, urmând ca până la finele anului să fie întins primul strat de asfalt pe raza localităţilor. Reabilitarea totală a acestui drum naţional este programată pentru sfârşitul anului 2010.
Discuţiile au atins şi soarta altor drumuri naţionale din judeţ care au nevoie de reabilitare. Potrivit adminis tratorului public al judeţului, Klarik Laszlo, pe DN2D tronsonul Ojdula-Focşani, urmează ca anul acesta să fie întins primul strat de asfalt, această porţiune fiind în prezent practicabilă doar cu tractorul. „Reparaţia acestui drum va avea un rol important de stimulare a economiei, deoarece este cel mai important drum comercial între Moldova şi judeţul Covasna, mai ales pentru producătorii agricoli“, a spus Klárik, adăugând că nu va fi nevoie de expropriere.
20 de km asfaltare pe DN 13E
În legătură cu DN13E (limita de judeţ – Hăghig – Vâlcele – Sfântu Gheorghe – Covasna – Întorsura Buzăului) - cel mai scurt drum către E60 spre Feldioara, Klarik Laszlo a informat că ministerul de resort a aprobat asfaltarea a 20 de km pe tronsoanele cele mai problematice şi lucrează acum la elaborarea proiectului pentru reabilitarea totală a acestui drum. Lucrările ar putea fi demarate în cursul anului 2011, iar pe tronsonul Covasna – Reci deja se lucrează.
Reparaţii vor avea loc anul acesta şi pe DN11B, spre Pasul Nyerges, unde părţile deteriorate din cauza alunecărilor de teren vor fi reabilitate.
De asemenea, este în curs de elaborare studiul de fezabilitate pentru DN11 (Chichiş –Târgu Secuiesc – Oituz – limita de judeţ), care va avea trei benzi. Tot anul acesta se vor efectua lucrări de reparaşii şi pe tronsonul Chichiş – Ozun, iar pe DN10 (limita de judeţ Buzău – Întorsura Buzăului) se vor executa 10 km de covor asfaltic, într-un singur strat. Preşedintele CJ a subliniat că este foarte important ca lucrările de reabilitare a drumurilor naţionale să aibă loc în concordanţă, motiv pentru a şi fost organizată o întrunire de acest gen. Potrivit lui Tamas, din promisiunilor obţinute se poate spune că până la sfârşitul anului 2012 cei 265 km de drumuri naţionale din judeţ vor fi mai practicabile, iar cu reabilitarea drumurilor judeţene – care aparţin de Consiliul Judeţean Covasna infrastructura rutieră va fi adusă la nivel corespunzător.
Ana Sidon