Pacient COVID-19 fugit din Spitalul Județean
Bărbatul a fost adus din nou la internare de poliție
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au declarat miercuri, în cadrul unei videoconferințe de presă, că au întâlnit cazuri ale unor pacienți COVID-19 pozitivi pe care cu greu i-au convins să urmeze tratamentul și să rămână izolați în unitatea spitalicească, deși acest lucru se impunea. În acest sens, au dat exemplul unui bărbat din Sfântu Gheorghe, care necesită dializă și care într-o noapte a fugit din spital. Poliția l-a căutat și l-a adus înapoi. Acum, acesta este cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
„Avem doi pacienți confirmați care sunt dializați. Unul dintre ei este mai recalcitrant, avem mari probleme cu el, nu vrea să rămână, nu vrea să înțeleagă că în altă parte nu poate fi dializat, cel puțin nu în județul nostru. O dată a trebuit să îl aducă poliția înapoi, că a fugit din spital”, a explicat dr. Roșu Mátyás.
Potrivit polițiștilor, bărbatul a plecat, în toiul nopții, pe jos de la spital spre domiciliul său.
„La data de 21.09.2020, în jurul orelor 02.00, Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că o persoană diagnosticată cu SARS COV-2 a părăsit incinta unei unități medicale din municipiu, fără încuviințare și s-a deplasat la domiciliul său.
În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la locația indicată, ocazie cu care au identificat persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 59 ani.
Acesta a relatat faptul că în data de 21.09.2020, în jurul orelor 00:00, a părăsit incinta instituției spitalicești unde era internat și s-a deplasat pe jos către domiciliul său.
Urmare a identificării sale, bărbatul a fost preluat și transportat cu o autospecială din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Covasna la unitatea medicală, unde a fost internat.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, informează IPJ Covasna.
Pacientul, care este originar din Sfântu Gheorghe, face dializă de trei ori pe săptămână. „Din punct de vedere al COVID-ului nu are o simptomatologie foarte gravă, dar ședințele de dializă trebuie să le facă aici, în spitalul nostru. Și nefiind bolnav așa de tare cu COVID-ul, nu prea vrea să stea la noi, vrea să plece. În prima zi a fugit, a fost adus înapoi de poliție. (...) Încercăm să îl convingem că pentru a-și face ședințele de dializă, până se negativează, ar fi bine să rămână în spital”, a mai spus dr. Roșu Mátyás.
Managerul a subliniat că Spitalul Județean are singurul centru de dializă din județ unde pot fi tratați pacienți COVID, dar și că nu îi pot forța pe pacienți să rămână la spital, dacă aceștia nu vor.
„Spitalul nu este o închisoare. Sunt cazuri în care se pot lua măsuri de contenționare, dar în cazuri de excepție. (...) Prin ordinul de Ministru, prin care și noi am devenit spital suport pentru județul Brașov, s-a prevăzut că în tură separată, centrul de dializă privat din oraș, din județ, face dializele cronice pentru pacienții confirmați cu COVID-19. Regula a fost la fel în toată țara pentru centrele de dializă. Numai că la noi regula nu se aplică”, a spus miercuri András-Nagy Róbert.
Reprezentanții spitalului spun că au mai avut, chiar dacă puține, cazuri în care pacienții, asimptomatici, mai ales în perioada de început a epidemiei, se lăsau cu greu convinși să rămână izolați în saloane.