ACTUALITATE 1 iulie 2014

OvidiuRo și GSK contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a peste 200 de copii din județul Covasna

de Covasna Media | 613 vizualizări

• Programul „Împreună pentru o sănătate mai bună” derulat de cei doi parteneri a ajuns la cel de-al treilea an de desfășurare

• Proiectul își propune să contribuie la prevenirea riscului de abandon școlar luptând împotriva uneia dintre cele mai frecvente cauze ale acestuia: starea de sănătate precară și lipsa mijloacelor adecvate de îngrijire a sănătății;

• Proiectul include 16 comunități, printre care se numără și satele Hetea și Araci din comuna Vâlcele, jud. Covasna;

• În perioada aprilie 2012 – iunie 2014, peste 200 de copii din cele două comunități au beneficiat de acces la consultații medicale gratuite, campanii de imunizare, precum și de sprijin pentru asigurarea medicamentelor necesare și programe de educație pentru sănătate și igienă pentru copii și părinți.

La finalul a doi ani de desfășurare, proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” derulat de către OvidiuRo cu sprijinul GSK România oferă acces la servicii de sănătate pentru mai mult de 1000 de copii din 16 comunități defavorizate din România. Satele Hetea și Araci din comuna Vâlcele, jud. Covasna, se numără printre comunitățile care beneficiază de servicii precum campanii de imunizare, consultații medicale regulate, analize medicale gratuite și sprijin pentru asigurarea necesarului de medicamente și vitamine pentru copii. Proiectul, lansat în aprilie 2012 ca urmare a unui grant de 150.000 euro acordat de către GSK România, adaugă o componentă de sănătate programului educațional „Fiecare Copil în Grădiniță” (FCG) derulat de asociația OvidiuRo.

Proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” (ÎSMB) își propune să contribuie la îndeplinirea obiectivului FCG de a extinde accesul la învățământul preșcolar pentru copiii provenind din medii defavorizate. Aceștia sunt expuși unui risc ridicat de abandon școlar, iar starea de sănătate precară și lipsa accesului la mijloace adecvate pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor reprezintă unele din principalele cauze ale acestui fenomen. Cu ajutorul inițiativei, copiii cu vârste între 3 și 6 ani provenind din familii cu un venit pe membru mai mic de 35 euro pe lună, precum și părinții acestora și rudele apropiate beneficiază de acces la instrumente pentru o îngrijire mai bună a sănătății, precum: campanii de vaccinare și educare a părinților privind importanța imunizării, vitamine distribuite gratuit copiilor în grădiniță, consultații medicale regulate, analize gratuite și suport pentru obținerea medicamentelor necesare, precum și programe de educație pentru sănătate și igienă pentru copii și părinți. Inițiativa sprijină, de asemenea, formarea unei rețele de mediatori sanitari care să mențină legătura între comunitățile sărace și reprezentanții sistemului sanitar și care să contribuie la sustenabilitatea proiectului pe termen lung.

Hetea_vizita comunitate_12 iunie 2014_Catalin Georgescu

Barbara Cygler, Directorul General al GSK România: „Parteneriatul cu OvidiuRo se integrează firesc în eforturile GSK România de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții românilor. Am găsit în aceste comunități o nevoie presantă de susținere pentru ca atât cei mici, cât și familiile lor, să aibă parte de o mai bună îngrijire a sănătății, pornind de la controale și analize de rutină și ajungând la suplimente nutritive și informații esențiale pentru ca acest efort să nu fie unul izolat, ci să contribuie la o îmbunătățire a situației pe termen lung. Împreună cu partenerii noștri, sperăm să le oferim copiilor din aceste comunități șansa de a avea acces la o educație mai bună mulțumită unei stări de sănătate mai bune.”

Satele Hetea și Araci sunt doar două dintre comunitățile în care starea de sănătate a membrilor s-a îmbunătățit vizibil în urma derulării proiectului ÎSMB. Aflați la 11 km de cea mai apropiată farmacie, cei aproximativ 80 de copii din Hetea se confruntă frecvent cu afecțiuni precum infecții respiratorii recurente, anemie și rahitism cauzate de o nutriție inadecvată. Cu sprijinul ÎSMB, medicul de familie și asistenta din comuna Vâlcele vizitează satul de trei ori pe lună și desfășoară activități de vaccinare, astfel că rata de imunizare a copiilor înregistrată în 2014 este de trei ori mai mare față de anul anterior. Începând cu septembrie 2013, în cele două comunități, peste 150 de copii au fost testați medical și 198 de copii au primit vitamine pentru imunizare.

Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo: ,,Copiii care provin din medii dezavantajate au probleme de sănătate, multe dintre ele cauzate de alimentația deficitară și de condițiile dure în care locuiesc. Dacă un copil este bolnav, nu poate frecventa grădinița sau școala regulat. Și dacă nu vine zi de zi, nu poate ține pasul cu colegii lui, iar până la urmă abandonează. Componenta de sănătate, posibilă cu sprijinul GSK România, reprezintă o completare firească a programului Fiecare Copil în Grădiniță, pentru că educație fără sănătate nu se poate.”

Inițiativa „Împreună pentru o sănătate mai bună” face parte dintr-un proiect amplu, finanțat de către GSK prin inițiativa europeană „European Community Partnerships”. Aceasta oferă suport pentru inițiativele locale de sănătate și dezvoltarea infrastructurii în sănătate. Proiectul se desfășoară în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia și urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor și părinților din comunitățile cu o populație majoritară de etnie romă, precum și dezvoltarea unei infrastructuri necesare pentru menținerea acesteia. Pentru atingerea acestor obiective, GSK a acordat granturi în valoare totală de peste 500.000 de euro, dintre care 150.000 de euro au fost acordaţi Asociației OvidiuRo în România.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.