VIDEO: Ordonanța codurilor penale a scos din amorțire și Sfântu Gheorghe
„În seara asta s-a petrecut o minune”
Ordonanţa de modificare a codurilor penale, adoptată marţi noaptea de Guvernul României, fără a fi inclusă în prealabil pe ordinea de zi a şedinţei, a produs revoltă şi nelinişte în toată România şi nu numai. În toată ţara protestele de stradă au reizbucnit. Reţelele de socializare au fost asaltate, parcă mai vizibil ca niciodată, de imagini şi mesaje care invitau oamenii să ia atitudine şi să nu accepte acţiunea ascunsă şi grăbită a Guvernului.
De această dată şi covăsnenii au luat atitudine. Sfântu Gheorghe s-a numărat printre oraşele unde au avut loc proteste, pornite prin iniţiative făcute publice prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Pe 1 februarie, începând cu ora 19, Piaţa centrală a reşedinţei de judeţ a devenit „arena” unde covăsnenii, indiferent de naţionalitate, au acţionat paşnic pentru a-şi face auzit idealul unei Românii unde domneşte nestingherită democraţia.
Aproximativ 500 de persoane au scandat aceleași lozinci ca și protestatarii din marile orașe, pentru același ideal: de abrogare a ordonanței. Aproape două ore, grupul a stat în faţa Instituţiei Prefectului din judeţul Covasna şi mai apoi s-a mutat şi în faţa Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.
„Am venit pentru că vreau să trăiesc într-o ţară în care corupţii nu au ce căuta la guvernare şi penalii nu au ce căuta în fruntea ţării. Vreau să trăiesc aşa cum ar trebui să se trăiască într-o ţară democratică. Viitorul e destul de incert dacă ne referim la intenţiile guvernanţilor. Cred că nu vor renunţa la ordonanţe, dar nici noi nu renunţăm la proteste. Pentru Sfântu Gheorghe e un miracol pentru că nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva. În seara asta s-a petrecut o minune”, ne-a spus Liviu Matei, în vârstă de peste 70 de ani. Covăsneanul a purtat pe umăr pe tot parcursul protestelor o pancartă cu inscripţia: „Nem Graţiere, Nem Amnistie, Nem Modificare Cod Penal”.
Pe pancartele covăsnenilor mai scria, printre altele „PSD, Dragnea, Noi mereu vă vom veghea”, „Ruşine”, „Jos hoţii”, „Refuz acest abuz”, „Noaptea, ca hoţii”, „Liber la furat”, „Ne-aţi mâncat trecutul, ne salvăm viitorul”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, „De hoţi ne-am săturat, vrem un stat curat”, „Keep calm, dar nu ceda”, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu-mi place” sau „Supărat rău”.
Şi la Sfântu Gheorghe părinţii şi-au strigat păsurile alături de copiii lor. „Le-am explicat copiilor pe înţelesul lor că noi, părinţii, muncim 12, 14 ore pe zi în privat să cotizăm la bugetul României, ca ei să aibă cărţi, şcoli frumoase şi să avem drumuri şi spitale. Le-am spus şi că aceşti bani s-au furat, iar Guvernul de astăzi vrea să îi salveze şi graţieze pe cei care ne-au furat. Mi se pare o mare nedreptate. Am fost extrem de tristă şi dezamăgită. Parcă îmi vine să renunţ! Consider că am capacitate, putere de muncă, muncesc foarte mult, cred că sunt de folos societăţii, dar ea atâta ştie, să mă exploateze fără să îmi dea nimic în schimb. Mi-e milă de puştii noştri pentru că nu ştim ce le va oferi ţara”, ne-a spus o mamă prezentă la protest alături de un copiii săi care fluturau pancarte cu inimi roşii şi care strigau: „România, te iubim!”.
Potrivit invitaţiei online de participare la protest, scrisă şi în română şi în maghiară, „Kormányellenes tüntetés / Protest antiguvern” covăsnenii au ieşit în stradă pentru că „NU SUNT DE ACORD cu instituţionalizarea corupţiei şi a furtului; VOR ca justiţia să-şi poată îndeplini menirea; VOR să poată să aibă încredere în aleşii lor. VREM ÎNAPOI autoritatea justiţiei, care i-a fost luată prin metode neconstituţionale! VREM revocarea imediată a OUG din 31 ianuarie!”.
Acelaşi mesaj se regăseşte într-o altă iniţiativă online, numită „Protest la Sf. Gheorghe Pentru Democrație și Justiție în România”: „Azi-noapte, când oamenii dormeau, după un simulacru de consultări, noul Guvern al României a adoptat și publicat pe furiș OUG privind amnistia și grațierea. Este doliu pentru Justiția din România. Abuzul nu se mai incriminează și hoția capătă privilegii. Încă mai putem schimba ceva! Ieșiți din casă până nu e prea târziu!”.
Concluzia unor discuţii purtate cu lideri politici, lideri de opinie sau simpli cetăţeni ai judeţului Covasna, miercuri, înainte de protest arată că deşi taberele se împart când vine vorba de actul normativ în sine, este unanimitate în ideea că modalitatea în care a ales Guvernul să implementeze ordonanţa a fost nepotrivită.
„Este îngrijorător mai ales modul ascuns și graba în care Guvernul a decis în această situație. Modificarea Codului Penal este necesară pentru că forma sa actuală are cel puțin 40 de prevederi care au fost declarate neconstituționale. UDMR își menține opinia și consideră că ambele Coduri să fie modificate în conformitate cu deciziile Curții Constituționale și strict în urma unei dezbateri în Parlament. Indignarea cetățenilor este absolut justificată. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptări de OUG. Nu cred că partidele parlamentare trebuie să folosească aceste manifestări în scopuri politice, iar din acest motiv nu voi participa la manifestări“, ne-a declarat Grüman Róbert, președintele executiv al organizației județene UDMR Covasna, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.
„PSD-ul are o capacitate impresionantă de a-şi pune lumea în cap!“
„Protestul oamenilor are un miez sănătos determinat de faptul că autorităţile nu au comunicat în suficientă măsură ceea ce vor să facă. Se impunea o măsură de graţiere, plecând de la nevoile sistemului penitenciar, dar trebuia explicată. Atât timp cât cei care au făcut rău, în adevăratul sens al cuvântului - violatori, criminali, corupţi nu sunt prinşi în această ordonanţă, eu sunt de acord. (...) Ordonanța cu graţierea este binevenită. Prea uşor băgăm oamenii în puşcărie, prea uşor luăm de la o familie amărâtă un părinte pentru că a furat un sac de cartofi. (...) Momentul nu era oportun. PSD-ul are o capacitate impresionantă de a-şi pune lumea în cap! Nu e prima dată! Astfel de decizii nu se iau în amurg de seară. O altă chestiune pe care aş mai fi discutat-o era aceea dacă ordonanţa de urgenţă e cea mai bună modalitate. Aş mai fi lăsat-o în dezbatere. Concluzia este că pe conţinut sunt de acord, dar pe forma de implementare nu sunt“, ne-a spus primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Covăsneni, în lupta pentru apărarea democraţiei
Lupta pentru păstrarea democraţiei este unul dintre motivele care îi determină pe mulţi dintre covăsneni să ia parte la proteste. Pentru unii dezamăgirea faţă de clasa politică din ultimii 27 de ani a ajuns la extrem, iar pentru alţii protestul înseamnă unire pentru ideal măreţ de a avea o ţară „sănătoasă“, de care să nu ne fie ruşine.
„Părerea mea este că Guvernul actual a mers prea departe. Eram destul de revoltat când au votat pensiile speciale, când vedeam poze cu Parlamentul gol, cu politicieni care mănâncă semințe în Parlament sau dorm. Este extrem de dezamăgitor, dar și revoltător că România în ultimi 27 de ani a pierdut aproximativ 4 milioane de cetățeni din cauza acestor oameni. Nu știu care sunt mai otrăvitoare, tupeul sau incompetența lor, dar cred că acest lucru a pus punctul pe „i”. Da, la Sfântu Gheorghe se organizează proteste și o să particip. Fiecare dată când e vorbă de un protest, verific subiectul și dacă sunt de acord atunci încerc să fiu prezent“, ne-a declarat Oláh József Botond din Sfântu Gheorghe.
O tânără din Întorsura Buzăului, Bianca Crăciun, ne-a explicat că va participa la proteste pentru că îşi doreşte ca România să fie condusă de oameni care pot oferi tinerilor încredere şi spaţiu pentru a se dezvolta. „Personal, sunt sătulă să aud resemnări legate de cât de coruptă şi bolnavă este România. Pentru a combate corupţia trebuie în primul rând să începem schimbarea de la un nivel micro. Schimbarea porneşte şi acum, ca întotdeauna, din noi. Sunt tânără, am 23 de ani şi a fost o alegere să rămân aici, în România. A fost o alegere pe care acum mi-o asum şi o alegere care mă motivează să dau un contur sănătos ţării în care vreau să trăiesc. Este, cred, important de înţeles că raţionamentul trebuie să combată afectivitatea dată de manipulările de la televizor. Acţiunile guvernului de aseară au denotat, din punctul meu de vedere, lipsa de curaj şi de seriozitate faţă de noi toţi. Protestul de azi-noapte (marţi, 31 ianuarie - n.red.) a adus în stradă adolescenţi, tineri, mătuşi şi bunici. De 27 de ani încercăm să scăpăm de un regim care se credea de mult uitat, acesta însă trăieşte infiltrat în frica unora şi în egoismul altora. Protestez şi încurajez prezenţa la proteste paşnice, nu pentru a dărâma un partid sau altul, ci pentru a arăta celor care ne conduc că şi noi suntem o voce. Este irelevant numele sau culoarea lor, important este ca oamenii ce îl conduc să fie competenţi şi dornici să ne ofere sprijin şi încredere pentru a reuşi împreună să ne dezvoltăm“, spune aceasta.
„Eu îmi apăr drepturile conform articolului 55 din Constituție. Este dreptul şi obligația mea să îmi apăr ţara. Asta fac! Îmi apăr ţara de hoți, penali, mafioți, indiferent de partidul din care fac parte! Protestez împotriva unei ordonanțe dată la 10 seara și publicată în Monitorul Oficial la 1 noaptea! Vreau democrație, vreau să las copiilor mei o ţară de care să nu îmi fie ruşine!“, ne-a transmis şi Anna Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureşanu”.
„Nu voi participa la protest“
De cealaltă parte, aşa cum prevede însăşi democraţia, sunt oamenii care şi-au exercitat dreptul de a nu lua parte la protestele de stradă.
„Nu voi participa. Nu m-am documentat bine în privința legii - de câteva zile am foarte mult de lucru și am prins doar bucățele mici din știri și nu-mi permit să adopt o poziție anume“, ne-a declarat Bocskai Csaba.
„Normal că nu sunt deloc de acord cu ce s-a aprobat momentan. Dar dacă asta este țara în care trăim, atunci cred că până la urmă o să trebuiască să acceptăm și nu voi participa la protestul pe această temă“, ne-a declarat şi Diana Condurache.
https://youtu.be/jVIN_e1ToMc
Covasnamedia.ro