ACTUALITATE 16 februarie 2016

„Orb de mină”, coproducţie TAM şi Osonó, are premiera pe 28 februarie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1495 vizualizări

Premiera spectacolului „Orb de mină”, o coproducţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” şi a Teatrului Independent Osonó, sub regia Catincăi Drăgănescu, va avea loc în 28 februarie în Sala Arta, începând cu ora 19:00.

Echipa regizoarei este formată din Wegroszta László - scenograf, Fazakas Misi - asistent regie, Ivácson László - mișcarea scenică și Csibi Szabolcs - muzica. Din distribuție fac parte Daniel Rizea, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu Jr., Mucha Oszkár, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Fekete Kata, Gyergyai Bea, Péter Izolda.

„Despre orbirea unei comunităţi rurale din Secuime, un sat fără nume, cum fără nume este şi oraşul din celebrul „Eseu despre orbire” al lui Jose Saramago, cu care Székely Csaba se întâlneşte pe terenul aceleiaşi obsesii: când o comunitate este lovită de orbire, ea alunecă inevitabil până la ultima treaptă a degradării, acolo unde oamenii îşi pierd identitatea şi umanitatea. Locuitorii din anonimul sat transilvănean nu au fost loviţi de o epidemie de orbire, ci de sărăcie, iar unii dintre ei de propriile ambiţii, secrete şi vini tragice. Orbul de mină este omul care şi-a redus existenţa la o singură preocupare, supravieţuirea, iar din cauza luptei pentru supravieţuire personajele lui Székely Csaba trăiesc ca nişte orbi: votează ca nişte orbi, se fac că nu văd prăpădul lăsat în urmă de mafia pădurilor, nu văd suferinţa sorei şi nici decăderea fiicei, sunt orbiţi de ura interetnică şi nu văd cum încetul cu încetul le moare toată comuna”, scrie în comunicatul de presă transmis de organizatori.

„La Székely Csaba, satul transilvănean cu populaţie maghiară este un spaţiu al prăbuşirii morale, psihice şi fizice. Personajele parcurg un traseu al decăderii, presărat cu violenţe (sinucidere, crimă, viol) şi abuzuri (sexuale asupra minorilor, psihice asupra maturilor), dar odios este că, după toate monstruozităţile acestea, viaţa continuă la fel. Ceea ce şochează este acceptabilitatea ororii. Toţi văd, dar tac, nimic din oroarea existenţei nu oripilează, oribilul este cotidian. Există o rutină a resemnării, alimentată de butoaie cu pălincă”, scrie pentru Dilema Veche, criticul de teatru, Oana Stoica.

„Orb de mină” este partea a doua a „Trilogiei minelor”, scrisă de Székely Csaba, din care mai fac parte piesele „Flori de mină” şi „Apă de mină”. Debutul dramaturgului mureşean a avut loc în 2009, cu piesa „Do You Like Banana, Comrades?”, care a şi câştigat concursul BBC pentru cea mai bună piesă europeană.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.