Oraşul Covasna are radiolog
Acesta va veni din Bucureşti pentru a-şi desfăşura activitatea la noi în judeţ
Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a reuşit să convingă un medic radiolog din Bucureşti să se mute în Covasna şi să practice această meserie aici, având în vedere că specializarea respectivă nu era acoperită.
Managerul Spitalului, Monica Sporea, spune că de specialişti întotdeauna ar fi nevoie de mai mulţi, însă cea mai mare problemă a fost pensionarea dr. Biro, radiologul, după plecarea căruia şi Cardiologia, şi Spitalul Orăşenesc au rămas fără medic pe această specializare, la fel şi Baraoltul.
„Am reuşit să conving un medic specialist din Bucureşti să se mute în judeţul Covasna şi să poată asigura tratamentul pacienţilor internaţi în acest spital şi probabil dacă va fi solicitat de celelalte spitale va colabora şi cu ei”, a spus Monica Sporea, cu menţiunea că el îşi va începe activitatea după autorizarea laboratorului de radiologie, care se face după datele medicului respectiv.
Potrivit acesteia, la Spitalul de Cardiologie au fost scoase la concurs posturi pentru rezidenţi, dar aceştia vor veni după finalizarea studiilor, în câţiva ani. „Unii sunt în anul I, alţii II, III, dar vom face astfel încît medicii actuali să predea ştafeta celor tineri, pentru că majoritatea se pensionează în următorii cinci ani”, a mai spus managerul unităţii. În prezent, la Cardiologie sunt 22 de medici rezidenţi şi 13 medici specialişti.
Personal medical insuficient
Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a prezentat recent o situaţie potrivit căreia lipsa de medici specialişti, dar şi a asistenţilor medicali, se face simţită în toate spitalele din judeţ. Astfel, la spitalele din Baraolt şi Covasna nu era radiolog, iar la Cardiologie ar mai fi nevoie de încă aproximativ 30 de medici.
Pe lângă salariile mici şi lipsa de perspectivă sau plecările în străinătate, preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, spunea că mai apare şi o decizie a Guvernului care blochează angajările în sistemul sanitar în acest an, iar acest lucru creează probleme şi la noi în judeţ.
„Acest lucru va pune întro dificultate şi mai mare unităţile sanitare din judeţ, având în vedere faptul că marea majoritate a unităţilor au o lipsă acută de personal calificat, aici mă refer la medici de specialitate dar şi cadre medicale cu studii medii, respectiv asistenţi medicali. Consider că măsura luată nu are în vedere situaţia reală din unităţile sanitare din judeţ şi va pune în dificultate atât unităţile sanitare dar şi pacienţii, care se vor vedea nevoiţi să apeleze la alţi specialişti din alte judeţe, respectiv alte unităţi sanitare. În 2009, Sanitas Covasna a realizat o analiză care a arătat că spitalele orăşeneşti din judeţ lucrează cu 70 % din personalul normat.
Ana Sidon