ACTUALITATE 20 octombrie 2021

Orașul Covasna, aproape de incidența de 10/1000

de Iulia Drăghici - Taraș | 1004 vizualizări

De ce sunt așa multe îmbolnăviri raportate și care este mesajul primarului 

Orașul Covasna a avut, potrivit datelor publicate marți de autorități, cea mai mare incidență COVID din județ, 9,76 la mia de locuitori pe ultimele 14 zile, cu 107 cazuri active. De miercuri aici au intrat în vigoare și măsuri suplimentare. Potrivit primarului Gyerő József, numărul mare de îmbolnăviri vine și de la faptul că orașul are unitate medicală de tratare a pacienților COVID, adică Spitalul de Cardiologie, și nu pentru că cetățenii ar fi mai puțin responsabili decât alții din județ sau din țară. O problemă generală este și numărul mic de persoane vaccinate. 

Bilanțul de marți al Prefecturii Covasna a arătat că „la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza din Covasna sunt 90 de paturi COVID-19 din care 86 ocupate”. 

„Aici la noi, în Spitalul de Cardiologie s-a deschis în perioada aceasta o secție COVID a bolnavilor care au simptome ușoare și medii. O reglementare actuală, că era o perioadă în care era altfel, este că persoanele care sunt internate în aceste spitale, dacă sunt diagnosticate și pozitivate la noi în oraș, sunt trecute pe lista de infectați din orașul Covasna. Dacă aceste persoane sunt aduse având deja diagnosticul pus în urma testului PCR sunt înregistrate acolo unde au fost diagnosticate. Dar cele care vin, au simptome, dar vine diagnosticul cât sunt la spital în Covasna sunt trecute la noi. (...) Mie nu mi se pare normal. Dar am înțeles că asta e reglementarea. Motiv pentru care și în condițiile în care se raportează la numărul total al locuitorilor, conform Evidenței Populației din orașul Covasna, dă puțin peste cap această incidență. Practic tu raportezi la un număr de populație stabilă, un număr de infectați care este variabil și care nu are nici în clin nici în mânecă cu populația orașului Covasna. Asta fiind regula, eu nu am ce să spun acum, dar așa se explică de ce orașul Covasna este peste media infectărilor din județ, nu că noi suntem cei care nu respectăm regulile”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József. 

Cât despre recomandarea pentru cetățeni, acesta a făcut apel la vaccinare. 

În comunitățile închise, din păcate, cum e și zona asta a noastră a ținutului secuiesc, oamenii, vorbesc și de români și de maghiari, au reticență la a se vaccina. Mesajul meu, ca avocat și jurist, eu înțeleg că este dreptul fiecăruia să decidă, corpul lui, decizia lui, dar din punctul meu de vedere, respectând acest drept al lor, eu totuși consider că vaccinarea e singura soluție ca să scăpăm din situația în care ne aflăm și în care ne afundăm din ce în ce mai mult”, a transmis primarul. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a emis marți, 19 octombrie, hotărârea cu numărul 113, care prevede măsuri suplimentare de protecție pentru evitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, în orașul Covasna, dar și în Valea Mare, care are o incidență de 8,7/1000, cu 10 îmbolnăviri raportate, începând de miercuri, pentru că sunt localități cu peste 7,5/1.000, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00 – 05,00, cu anumite excepții. În vigoare au intrat și alte restricții, care vizează și localurile, sălile de spectacole și nu numai. 

Hotărârea poate fi consultată pe site-ul Prefecturii Covasna, la secțiunea „Situații de Urgență”, dar informații sunt și pe CovasnaMedia.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.