ACTUALITATE 16 martie 2016

Ora Pământului la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 977 vizualizări

Pe 19 martie întreaga Planetă stinge lumina timp de o oră

Ora Pământului, sărbătorită în acest an pe 19 martie la nivel mondial, poate fi celebrată de locuitorii oraşului Sfântu Gheorghe începând cu ora 20,30 în Parcul Central. În această zi, Asociaţia de Tineret „Ecou” pune din nou oraşul covăsnean pe harta evenimentelor importante, prin aderarea la reţeaua de coruri Cantus Mundi, aflată sub egida Corului Naţional de Cameră Madrigal.

„Sunt foarte bucuros şi mândru că din 2008 oraşul Sfântu Gheorghe este pe harta mondială a locurilor în care se sărbătoreşte Ora Pământului. De 5 ani deja, întreg oraşul participă la această sărbătoare pentru că municipiul Sfântu Gheorghe stinge oficial lumina. Anul acesta este o sărbătoare cu atât mai specială pentru că ne alăturăm unui demers naţional al reţelei de coruri Cantus Mundi, patronată de Corul Naţional de Cameră Madrigal, la care vor participa 20 de oraşe din ţară”, ne-a declarat coordonatorul de proiecte al Asociaţiei „Ecou” şi coordonatorul Programului Naţional Cantus Mundi, Mădălin Guruianu, care a mai adăugat că în ediţiile anterioare au fost şi invitaţi speciali. „Acum doi ani am avut-o alături de noi pe doamna Felicia Filip, anul trecut a fost dirijorul Corului Madrigal, doamna Ana Ungureanu, iar în alţi ani am avut lansări de lampioane. De fiecare dată am încercat să facem câte ceva diferit, iar anul acesta acel diferit înseamnă că suntem într-o reţea naţională care promovează cântecul coral”, spune Mădălin Guruianu.

Prin intermediul Orei Pământului, Sfântu Gheorghe se alătură zecilor de oraşe din România care transmit mesaje importante oamenilor din jur. „Este extrem de important atât mesajul transmis cu ocazia Orei Pământului, un mesaj pur ecologic prin care le atragem atenţia oamenilor, şi în special tinerilor, asupra risipei de energie pe care o fac oamenii în fiecare secundă. Acest mesaj este dublat în acest an şi de ideea care ne arată că muzica este importantă pentru apropierea dintre oameni. De altfel, în fiecare an la Sfântu Gheorghe s-a cântat timp de o oră şi în română şi în maghiară. Şi în acest an, oamenii prezenţi în Parcul Central vor primi câte o broşură cu versuri, astfel încât oricine vrea să ni se alăture, poate să o facă. Invităm oamenii să cânte alături de noi, la lumina lumânărilor”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Ora Pământului, cel mai mare eveniment de mediu din istorie

Ora Pământului a fost organizată prima dată pe 31 martie 2007 în Sydney, Australia, de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF). „Peste 2,2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie”, notează site-ul www.ora-pamantului.ro.

Şapte ani mai târziu, peste 7.000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.

Chiar dacă Sfântu Gheorghe s-a aliniat cauzei încă din 2008, România a devenit parte a comunităţii globale de peste două miliarde de oameni din anul 2009. Acum „Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților (de) mici și mari”, scrie www.ora-pamantului.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.