ACTUALITATE 25 aprilie 2017

Opt formaţii, din care fac parte persoane cu dizabilităţi, pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1808 vizualizări

Opt formaţii din ţară şi străinătate, din care fac parte persoane cu dizabilităţi, vor concerta la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a şasea ediţii a festivalului „Outsider Music Fest”, organizat de Fundaţia creştină Diakonia.

Preşedintele fundaţiei, Makkai Péter, a declarat, marţi, că festivalul a fost inclus în programul oficial al Zilelor Sfântu Gheorghe, iar concertele vor avea loc pe mai multe scene din centrul oraşului, în faţa a sute de oameni, şi a apreciat acest lucru ca fiind „un pas enorm de important în direcţia incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi”.

„Este al şaselea an în care organizăm acest festival unic în România. Până acum a avut loc la Casa Irisz din Sfântu Gheorghe şi sunt foarte bucuros şi am toată stima faţă de echipa Zilelor Sfântu Gheorghe pentru că a avut curajul să accepte şi să includă acest eveniment în program. Zilele oraşului sunt ale întregii comunităţi, iar din comunitate fac parte şi persoane cu dizabilităţi, care, iată, participă activ, nu doar ca spectatori, ci şi ca interpreţi. (...) Vom vedea că muzica lor nu are dizabilităţi şi aş putea spune că acest festival Outsider MusicFest a devenit Inside MusicFest”, a declarat Makkai Peter.

Potrivit acestuia, spectacolele vor începe vineri, iar pe durata celor trei zile ale festivalului, pe scene vor urca formaţii din Olanda, Ungaria, România şi Republica Moldova.

Festivalul a fost iniţiat în anul 2011, cu scopul de a lupta împotriva marginalizării persoanelor cu dizabilităţi, dar şi de a descoperi şi promova talente din rândul acestora. De asemenea, evenimentul îşi propune să încurajeze persoanele cu dizabilităţi să recurgă la muzică şi artă ca mijloc de terapie.

„Persoanele cu dizabilităţi nu trebuie marginalizate. (...) Ele pot fi valori în muzică, în arte plastice şi în multe alte domenii”, a mai spus Makkai Peter.

Fundaţia Diakonia organizează, de asemenea, în fiecare an, la Sfântu Gheorghe, un concurs de artă plastică pentru persoanele cu dizabilităţi, intitulat „Outsider Art”.

Fundaţia patronează un atelier protejat şi două centre pentru persoanele cu handicap fizic sau mental la Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.