ACTUALITATE 8 decembrie 2016

Operă muzicală creată special pentru „Galopiada secuiască”, interpretată în premieră la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 884 vizualizări

„Galopiada secuiască” de anul viitor va cuprinde un spectacol de anvergură special, anunță organizatorii evenimentului. Cu ajutorul Asociației Bethlen Gábor din Ungaria, care a oferit asociației „Vadon” din Sfântu Gheorghe o finanțare de 3 milioane de forinţi, compozitorul Kövi Arthur Bálint din Ungaria a creat o operă muzicală dedicată spectacolului prezentat în cadrul Galopiadei. În premieră, compoziţia va putea fi auzită duminică, 17 decembrie a.c., de la ora 19 la Biserica centrală Reformată din Sfântu Gheorghe. Interpretarea va fi oferită de trei artişti din Ungaria şi trei din România. Intrarea la eveniment este liberă.

„Asociația Bethlen Gábor ne-a oferit sprijin pentru un proiect care vizează crearea unei piese sau opere muzicale care va fi fundalul muzical al unui spectacol de mare anvergură care va fi prezentat anul viitor cu ocazia Galopiadei Secuieşti. E un proiect mai vechi de al nostru, prin care ne dorim un spectacol unde să avem cai, dansatori şi alţi artişti de scenă. Pentru a pune în practică acest proiect era nevoie de compunerea unui fond muzical. Este o operă de 13 acte şi are în jur de 90 de minute. Important este ca opinia publică să ştie că săptămâna viitoare, sâmbătă, în data de 17 decembrie, de la ora 19, în Biserica centrală Reformată va fi prezentarea acestei opere muzicale, cu trei artişti din Ungaria şi trei artişti de la noi, respectiv o muziciană din Târgu Mureş şi doi de la Sfântu Gheorghe. Împreună, cele 6 persoane vor ţine acest concert, la care îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei „Vadon” din Sfântu Gheorghe, Demeter János.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva, a precizat că pregătirile pentru spectacolul din cadrul Galopiadei de anul viitor au început deja. „În primii 6 ani ai Galopiadei Secuieşti am adus piese cu cai din Ungaria, la care au participat şi dansatorii şi călăreţii noştri. Acum dorim să avem o piesă a noastră proprie, care va fi regizată şi prezentată de artiştii de la noi, din Sfântu Gheorghe şi din celelalte judeţe care participă la Galopiadă. (...) De exemplu, dansatorii de la Studio M deja învaţă să călărească pentru a se obişnui, iar după indicaţiile regizorului, care va fi unul local, să poată să abordeze acele scene care vor fi prezentate în cadrul galopiadei secuieşti de anul viitor”, a spus aceasta.

Potrivit lui Demeter János, compozitorul Kövi Arthur Bálint din Ungaria a fost ales pentru acest proiect datorită abilităţilor sale de a crea un anume stil de muzică. „L-am ales pe el pentru că este o muzică destul de complicată. E o muzică de fuziune, e un fel de amalgam între etno, muzică ambientală, de filme. La noi în ţară, compozitori tineri care să se ocupe de stilul acesta de muzică nu prea am găsit, aşa că l-am ales pe el. (...) El a ţinut neapărat să fie şi artişti de la noi”, a explicat Demeter János.

„Galopiada” este organizată de Asociaţia Vadon cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.