ACTUALITATE 28 martie 2016

Olimpicii judeţeni la istorie sunt în majoritate de la CNMV

de Iulia Drăghici - Taraș | 1132 vizualizări

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cucereşte în acest an podiumul Olimpiadei judeţene de Istorie, obţinând trei din cele patru locuri disponibile pentru calificarea la faza naţională a competiţiei. Gabriela Manea, din clasa a XII-a, Adrian Papuc, din clasa a X-a şi Tudor Goicea, din clasa a IX-a, au obţinut notele 10, 9,80, respectiv 10 şi vor reprezenta judeţul Covasna în următoarea etapă a olimpiadei de istorie, care va avea loc în perioada 18 – 22 aprilie, la Brăila.

„Pe mine mă bucură faptul că aceşti copii au conştientizat cât de importantă este studierea istoriei şi că încă se mai apleacă spre această materie. Mulţi au tendinţa să spună că această disciplină se referă la trecut, că nu mai are importanţă. Cred că pentru fiecare om este primordial să se autocunoască, să îşi cunoască identitatea, trecutul ca mai apoi să îşi poată construi viitorul. Mă bucură faptul că dintre cei patru elevi calificaţi la etapa naţională a olimpiadei de istorie din judeţul Covasna, trei sunt ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, ceea ce demonstrează că tinerii noştri sunt încă preocupaţi de studiu trecutului, le place propria istorie şi o studiază. Aceste lucruri ne dau siguranţa că putem încă să formăm nişte caractere cu adevărat puternice şi de mare succes pentru acest colţ de ţară”, ne-a declarat directorul adjunct al CNMV şi profesoara de istorie a elevilor Gabriela Manea şi Adrian Papuc, Maria Băilă.

„Simt că atunci când citesc sau învăţ istoria mă îmbogăţesc sufleteşte. Am tot stat şi m-am gândit că dacă oamenii ar studia istoria şi chiar ar înţelege-o, atunci s-ar petrece mult mai puţine greşeli. Din istorie am învăţat, spre exemplu, că nu e bine ca un singur om să deţină toată puterea, însă, din păcate, chiar şi în zilele noastre oamenii tind spre acapararea puterii totale”, ne-a spus Tudor Goicea, elevul profesorului Romeo Negrea, care a mai adăugat: „Mă simt puţin împovărat pentru că reprezint judeţul, şcoala şi clasa. Sincer, nu aş vrea să dezamăgesc. Vreau să dau tot ce pot şi să mă lupt, să învăţ cât mai multe”.

Tudor Goicea a precizat, de asemenea, că învaţă istoria pentru că îşi doreşte să devină Diplomat al României. „Eu am un vis, să lucrez în Diplomaţie pentru România, iar istoria este ştiinţa care îmi dă nişte modele demne de urmat. Mi-aş dori să mă identific şi să mă asemăn cu domnitorii români care au condus foarte bine şi în acelaşi timp să mă diferenţiez de cei care şi-au vândut ţara”, a spus elevul din clasa a IX-a.

„Am realizat că trebuie să profităm de momentele acestea din liceu, să ne dezvoltăm pe noi înşine şi să ajungem la un nivel la care să putem spune că ştim câte ceva din fiecare materie. În plus, istoria este foarte frumoasă!”, a spus Gabriela Manea, eleva din clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, calificată la faza naţională a Olimpiadei de Istorie, dar în acelaşi timp, olimpică şi naţionala de la Limba Română. „Ideea că eşti cel mai bun din judeţ te face să te simţi împlinit şi îţi aduce o anumită satisfacţie”, ne-a mai spus tânăra, care a punctat: „Nicolae Iorga spunea că «un popor care nu îşi cunoaşte istoria este asemeni unui copil care nu îşi cunoaşte părinţii». Cred în această zicală pentru că mi se pare că nu putem evolua dacă nu ştim ceea ce s-a întâmplat în trecut şi dacă nu ştim cum am ajuns unde suntem astăzi”.

Şi Adrian Papuc, elevul care se găseşte la a treia participare la olimpiada naţională de istorie, ne-a spus: „Mie mi-a plăcut mereu istoria, dar în acelaşi timp şi materiile de la profilul real. Am ales să particip la olimpiada de istorie pentru că mă pasionează, în special istoria României”.

Teme articol: CNMV olimpiada istorie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.