Olimpiada Rurală „Góbé“ – o noutate pentru Galopiada Secuiască de anul acesta
Olimpiada Rurală „Góbé“ reprezintă noutatea celei de-a XI-a ediții a celui mai mare concurs hipic din zonă, Galopiada Secuiască. Acesta se va ține între 17-19 iunie a.c., pe Dealul Pivnițele Mari din Moacșa. La cursele „Góbé“ vor participa amatori, fără condiții impuse asupra cailor participanți.
Galopiada Secuiască este un concurs hipic la care participă echipe din județele Covasna, Harghita și Mureș. Anul acesta, pe lângă competiția principală, a cărei echipă câștigătoare va reprezenta regiunea la Galopiada Națională din Budapesta, se va organiza și un concurs adresat amatorilor sportului hipic.
În vederea participării la această primă ediție a olimpiadei rurale, au fost invitate opt primării cu opt echipe mixte de amatori, fete și băieți. Echipele vor fi de câte trei persoane, un călăreț și două ajutoare.
„Pe lângă acele spectacole care sunt de notorietate deja, și acum vor participa cluburi ecvestre care vor prezenta spectacole cu caii, tragere cu arcul, cascadorii cu cai. Pe lângă cursele care sunt specifice galopiadei, anul acesta vom organiza un fel de olimpiadă țărănească, rurală, numită Olimpiada „Góbé“. Deocamdată, participanții sunt pe bază de invitație. (...) Este un concurs mai mult local (deci cei care câștigă acest concurs nu vor participa la evenimentul final de la Budapesta). Este destinat amatorilor care pot participa cu cai cărora nu le pot dovedi proveniența, dacă este cal de cursă sau nu. Pot veni cu orice fel de cai. Dintre primăriile participante, am selectat opt, care vor forma opt echipe, atât cu băieți cât și cu fete, și va fi un concurs pe echipe. Vor avea loc fel și fel de probe, deocamdată nu le putem dezvălui, să rămână și ceva surprize. Probele au fost eleborate de către profesori de sport, care vor arbitra, totodată, acest concurs. Sper să fie un succes“, a declarat pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro directorul executiv al Asociației Vadon, Demeter János.
În urma probelor olimpiadei, echipa câștigătoare a locului I va obține un premiu de 3.000 de lei, echipa de pe locul II 2.500 de lei, respectiv 2.000 de lei pentru locul III.
La competiția principală a Galopiadei Secuiești sunt acceptați doar cai cu origine cunoscută. Nu sunt acceptate anumite rase de cai, de exemplu cei cu sânge englez.
Taxa de participare este de 1.200 de lei, iar aceasta este achitată de autoritățile locale participante. Dacă vor trece de etapa de verificare medicală a cailor și vor fi acceptați în concurs, concurenții vor primi un sprijin financiar de 1.000 de lei, pentru achitarea cheltuielilor de deplasare.
Câștigătorul Galopiadei va primi un premiu de 6.000 de lei, cel de pe locul II va obține 4.000 de lei, locul III 3.000 de lei, respectiv locul IV 2.000 de lei.
Anul acesta, Teatrul Național Ecvestru din Ungaria va prezenta la Galopiada Secuiască opera folk-rock „Sfântul Ladislau – Regele Cavaler”. La spectacol vor lua parte 20 de cai și 60 de actori.
„Va fi și un eveniment cultural de mare anvergură. La Budapesta există Teatrul Național Ecvestru, care a mai fost cu multe spectacole la noi. Pentru anul acesta au pregătit un spectacol mare, se numește „Sfântul Ladislau - Regele Cavaler“ și va fi un spectacol uriaș. Sper să fie pe placul tuturor. Evenimentul începe vineri cu o repetiție a acestui spectacol. Va fi deschisă publicului, cei care nu pot veni la spectacol au posibilitatea să vadă repetiția lor generală de vineri seara. Apoi evenimentul continuă sâmbăta și duminica. În rest, vom avea toate acele programe care sunt deja obișnuite la Galopiada Secuiască, inclusiv târgul, ca program permanent“, a mai spus Demeter János.
Evenimentul este organizat de Asociația Vadon, Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.
Programul detaliat al Galopiadei Secuiești se poate accesa pe pagina www.szekelyvagta.ro.
Sursa foto: Facebook/Székely Vágta