Mascaţii au invadat oraşul
Nu mai puţin de 19 persoane, dintre care 5 agenţi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Covasna, un funcţionar de la biroul de impozite şi taxe din Primăria Sfântu-Gheorghe, un angajat de la Registrul Auto Român (RAR), un pompier şi cinci instructori auto, au fost reţinute ieri dimineaţă de ofiţerii anticorupţie care au descins la ora 6, în locuinţele aces tora precum şi la sediul Serviciului
Percheziţii şi reţineri la Permise şi Înmatriculari Covasna
Nu mai puţin de 19 persoane, dintre care 5 agenţi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Covasna, un funcţionar de la biroul de impozite şi taxe din Primăria Sfântu-Gheorghe, un angajat de la Registrul Auto Român (RAR), un pompier şi cinci instructori auto, au fost reţinute ieri dimineaţă de ofiţerii anticorupţie care au descins la ora 6, în locuinţele aces tora precum şi la sediul Serviciului Permise. La reţineri şi percheziţii au participat peste 200 de jandarmi şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).
Permise şi înmatriculări auto false
Cei cinci agenţi de la permise sunt acuzaţi că ar fi eliberat permise auto şi ar fi înmatriculat cu acte false zeci de autoturisme pentru şpăgi cuprinse între 100 şi câteva mii de euro. Ancheta în acest caz a început cu mai multe luni în urmă după ce un cetăţean, care urma să obţină permisul auto, a depus o plângere la DGA, nemulţumit de faptul că unul dintre examinatori i-a cerut câteva sute de euro în schimbul promovării examenului. O altă parte a anchetei vizează modul în care mai multe persoane au reuşit să-şi înmatriculeze maşinile aduse din străinătate cu chitanţe false de plată a taxei de mediu.
Anchetatorii discreţi
Atât şefa Biroului Anticorupţie Covasna din cadrul DGA, Manuela Popescu, cât şi Parchetul de pe lângă Trinunalul Covasna s-au ferit, ieri, să ofere prea multe detalii despre anchetă, aceasta fiind în plină desfăşurare. Anchetatorii s-au limitat la a anunţa ancheta în desfăşurare, iar Parchetul a confirmat că s-a început urmărirea penală împotriva celor 19 persoane acuzate de luare de mită, complicitate la luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi aderarea la un grup infracţional organizat. Percheziţia de la sediul Permise şi Înmatriculări s-a prelungit întreaga zi, toată activitatea instituţiei fiind oprită, cu promisiunea că va fi reluată astăzi, după ce anchetatorii vor ridica toate actele. Şi Biroul de taxe şi impozite de la Primăria Sfântu-Gheorghe a fost închis. Sigilat a mai fost şi un birou de la şcoala de şoferi Codreanu şi biroul de copiat acte de lângă BCR. Din informaţiile noastre, printre cei cercetaţi se află agentul principal Gheorghe Burlacu, de la SPCRPCIV, Torok Bela, de la Biroul de taxe şi impozite din Primărie, şi Kara - csony Barna, de la RAR, care este şi proprietarul biroului de copiat acte şi care, se pare, presta şi servicii de înmatriculare contra unor sume cuprinse între 100 şi 300 de euro. Dintre instructorii auto cercetaţi, percheziţie domiciliară s-a făcut la Viorel Zaha, din Covasna, instructor auto independent.
Au fost supiciuni, dar s-au „prelucrat”
Şeful SPCRPCIV din Sfântu-Gheorghe, Eugen Deaconu, a declarat ieri că a aflat despre această anchetă dimi neaţă, când a ajuns la serviciu şi când reprezentanţii DGA i-au prezentat mandatul de percheziţie. Întrebat dacă a avut suspiciuni privind existenţa unor probleme în cadrul serviciului pe care îl coordonează, Deaconu a spus că acestea au existat şi că ele au fost legate de doi subordonaţi de ai săi, dar fără să aibă însă date concrete, motiv pentru care „am atras atenţia întregului colectiv despre ce se poate întâmpla“, a mai spus Deaconu. Până la ora închiderii ediţiei anchetatorii nu reuşiseră să finalizeze audierea celor 19 inculpaţi şi doar o parte dintre înscrisurile şi calculatoarele ridicate au ajuns la Parchet, urmând ca după audieri, dacă s-ar fi impus, aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Covana cu propunerea de arestare preventivă.
Adrian Moise