ACTUALITATE 23 martie 2020

OFICIAL: Aproape 1.700 de covăsneni izolați la domiciliu

de Iulia Drăghici - Taraș | 4116 vizualizări

Redăm integral comunicatul de presă transmis de Prefectura Județului Covasna, luni, 23 martie, ora 20:50

În data de 23.03.2020, la nivelul județului nostru se aflau în carantină instituționalizată 34 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 1697 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

După expirarea perioadei de izolare, 32 de persoane, prezentând o stare de sănătate bună și respectând recomandările autorităților, au ieșit din perioada de autoizolare.

Pentru faptul că au respectat recomandările autorităților și starea lor de sănătate este bună, de la ultimul comunicat de presă și până în prezent , un nr. de 32 persoane au ieșit din autoizolare.

În ultimele 24 ore, în misiunile MAI pentru combaterea efectelor COVID-19 au fost implicate efective ale Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna , Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov și Poliției locale. Prezentăm în mod sintetic câteva dintre activitățile acestor structuri, astfel :

 • au fost executate misiuni pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor și a coloanelor auto;
 • s-au efectuat verificări cu privire la modul respectării interdicțiilor impuse asupra a 1001 persoane aflate în izolare/carantinare;
 • au fost identificate 4 persoane că nu respectă măsurile de izolare;
 • au fost verificate un nr. de 16 S.C./PFA privind modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență;
 • au fost efectuate verificări la un nr. de 137 spații de izolare/carantinare;
 • în ultimele 24 ore au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantinare, în cuantum de 2000 lei.

Prin structurile I.P.J. Covasna, în afara dosarului penal întocmit anterior, a mai fost întocmit un dosar penal în data de 22.03.2020,  dosar în care se efectuează cercetări împotriva unei persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal .

 Facem apel la cetățenii jud. Covasna să aibă în vedere prevederile  Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

 Începând de astăzi 23.03.2020, ora 22.00 se va restricționa circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. În intervalul orar 22.00-06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele :

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • deplasarea din motive justificate , precum îngrijirea /însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
 • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

          Potrivit art.5 din Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

          De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte , la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere , completată în prealabil.

          Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii , adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

          Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

          Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf (”de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

          Declarația pe propria răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate și va fi pusă la dispoziția  reprezentanților Poliției Române, Jandarmeriei sau Poliției locale la momentul legitimării persoanei.

          Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției locale pot efectua fotografierea documentelor ( declarație pe propria răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

          Menționăm faptul că, potrivit Ordonanței Militare nr.2 din 21.03.29020, obligația completării declarației pe propria răspundere se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23.03.2020.

          Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-ul celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Sursa: Prefectura Județului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.