ACTUALITATE 15 noiembrie 2017

O temă care arde

de Covasna Media | 755 vizualizări

ONG-urile au discutat din nou tema contractării serviciilor sociale

Fundația Diakonia a organizat marți o conferință a Federației ONG-urilor Sociale din Transilvania, la care au participat 11 membri ai acesteia, mai mulți directori ai DGASPC, precum și delegați ai Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. Tema întâlnirii a fost „Contractarea serviciilor sociale furnizate de ONG-uri între transparență, competivitate și realitate“.

Pentru ca problemele semnalate de participanți să primească un răspuns coerent în cadrul dezbaterilor de marți, ar fi fost necesar ca la fața locului să fie prezenți delegați ai Ministerului Muncii. Cum aceștia au refuzat invitația, la conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, respectiv Laurențiu Mazilu, consilier ministru, și Mădălina Mitroi, șef serviciu Guvernare Deschisă. Deși s-au arătat dispuși să dialogheze, cei doi au rămas tăcuți pe toată durata conferinței, întrucât nu aveau calitatea și competențele necesare pentru a soluționa problemele și plângerile înaintate de ONG-urile participante.

Între plângerile înaintate, se numără cea a unui reprezentant ONG din Arad care a reclamat faptul că în timp ce el asigură ajutorarea unor vârstnici cu șase angajați, 10 persoane din birourile DGASPC și Consiliului Județean monitorizează activitatea lor și le solicită un decont de 300 de pagini al cheltuielilor. O doamnă din Brașov a reproșat că, pentru a avea acces la contracte de servicii cu autoritățile - care oricum nu se descurcă singure, nereușind să acopere nevoile existente – li se impun standarde prea exigente, greu sau imposibil de respectat. Un fost consilier ministru, care acum e în fruntea unui ONG bucureștean, Bogdan Panait, a criticat modul în care, după fiecare alegeri parlamentare, se reorganizează funcționarea instituțiilor din domeniu.

„Bineînțeles că tema contractărilor sociale este o temă care arde, care frige, pentru că finanțarea este o mare problemă în România“, a rezumat pentru Observatorul de Covasna Liliana Gușu, președinta Federației ONG-urilor Sociale din Transilvania. „Atât autoritățile sociale, cât și ONG-urile au dificultăți în aplicarea acestui mecanism de finanțare. Ficare a înțeles altfel, în mod diferit, pe baza unor legi diferite. Noi avem probleme în primirea subvenției, trebuie să ne adaptăm acestei legi a achizițiilor publice, ceea ce înseamnă foarte mult de lucru pentru noi, că trebuie să facem foarte multe hârtii. Există frustrări pe ambele părți adunate în decursul anilor vizavi de cum este înțeleasă această lege. Doresc foarte mult să continuăm, să ne adunăm din nou la masa de discuții - atât sectorul public, cât și în cel privat - și să vedem cum putem să venim cu o propunere legislativă, pentru că ideea principală a fost foarte bună: ar trebui ca serviciile sociale să nu fie incluse în aceeași categorie de achiziție cu serviciile de pază sau curățenie... pentru că totuși lucrăm cu omul și e foarte greu să includem în caietul de sarcini cu ce ne confruntăm în furnizarea unor servicii sociale unei anumite categorii de populație. Evenimentul a fost foarte intens, cu păreri diferite, ceea ce este foarte bine, o să-și aducă aminte de noi ca federație“ – a concluzionat Liliana Gușu.

Tünde Bodor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.