ACTUALITATE 13 noiembrie 2020

O nouă serie de localități intrate sub scenariul roșu COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 2267 vizualizări

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a decis, conform unor hotărâri adoptate miercuri și joi, 11 și 12 noiembrie, că alte 8 localități din județ intră în scenariul roșu, după ce au depășit incidența cumulată a infectărilor cu virusul SARS-COV-2 de 3/1000. Astfel, Căpeni, Hăghig și Valea Scurtă figurează pe lista cu localități supuse măsurilor suplimentare de limitare a răspândirii COVID-19 începând de joi, 12 noiembrie, iar Coșeni, Estelnic, Pachia, Racoșul de Sus și Vâlcele au noi restricții începând de vineri, 13 noiembrie. 

Astfel, aici se impune o serie suplimentară de măsuri pentru reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus, pe lângă cele deja stabilite la nivel național.

Printre măsurile suplimentare, care pot fi urmărite accesând site-ul Prefecturii Covasna, la secțiunea Situații de Urgență, se numără: interzicerea organizării de evenimente private, interzicerea activității în interiorul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, discotecilor, sălilor de spectacole etc., piscinele, locurile de joacă și sălile de joc nu mai pot funcționa la interior, dar și altele.  

Așadar, aceste măsuri se aplică pe lângă cele anunțate deja: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, au fost oprite activitățile piețelor și târgurilor din spații închise, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.

În aceleași situații se găsesc, din 11 noiembrie, și localitățile Aninoasa, Araci, Comandău, Lutoasa, Micfalău, Micloșoara, Moacșa, Olteni, Surcea și Țufalău, pentru că au depășit incidența de 3/1000 a cazurilor de infectare (fără focare) cu COVID-19. 

De asemenea, lista continuă cu Arcuș, Covasna, Bicfalău, Lunga, Peteni și Zăbala, începând cu data de 6 noiembrie, dar și Sfântu Gheorghe, Baraolt, Belani (comuna Poian), Brateș, Chichiș, Dobârlău, Valea Dobârlăului, Mărtănuș (comuna Brețcu), Sâncraiu (Ilieni), Poian, Chilieni, Lunca Mărcușului, Bita, Bodoș, Calnic, llieni, Mărcușa și Pădureni – cu măsuri adoptate, dar și prelungite la început de noiembrie. Pentru niciuna dintre aceste localități nu au fost întocmite hotărâri care să arate ieșirea din scenariul roșu. 

Totuși, bilanțul de joi, 12 noiembrie, prezentat într-un comunicat de presă de Prefectura Covasna, arată că în 28 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare) a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sfântu Gheorghe, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Bicfalău, Brateș, Calnic, Căpeni, Chichiș, Comandău, Coșeni, Covasna, Estelnic, Ilieni, Lunga, Lunca Mărcușului, Lutoasa, Micfalău, Micloșoara, Moacșa, Olteni, Pachia, Racoșul de Sus, Sâncraiu, Surcea, Țufalău, Vâlcele și Valea Scurtă. 

Totodată, alte 32 de localități au incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare) între 1,5 – 3/1000 de locuitori, 14 localități au incidența cumulată ultimele 14 zile(fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 48 de localități nu au niciun caz pozitiv.

La nivel județean,  incidența cumulată este de 3,43/1000 de locuitori. 

Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, punctează Prefectura în comunicatul transmis. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.