ACTUALITATE 17 ianuarie 2019

O nouă luptă cu rablele abandonate pe străzile orașului Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1318 vizualizări

De la începutul anului, alte 11 mașini abandonate au fost luate în evidență de către oamenii legii

Poliția   Locală și Primăria Sfântu Gheorghe întreprind noi măsuri pentru eliberarea străzilor reședinței de județ și, implicit, a locurilor de parcare. Astfel, în aceste zile vor fi ridicate alte 14 mașini abandonate pe domeniul public. Cu toate acestea, problema autovehiculelor abandonate cu sau fără „stăpân” se pare că încă nu este rezolvată pe deplin. Autoritățile atrag atenția și asupra faptului că nu toate mașinile vechi de pe domeniul public pot fi considerate abandonate.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat, la sfârșitul lunii decembrie 2018, în cadrul unei conferințe de presă că vor fi luate noi măsuri care să permită eliberarea străzilor orașului.

„Tot timpul încercăm să eliberăm parcările și zonele verzi de autoturismele abandonate și acum avem o acțiune. E o acțiune care probabil nu se va sfârși niciodată, dar încercăm să rezolvăm problema ca aceste autoturisme abandonate să nu mai ocupe parcări, zone verzi și spații publice din Sfântu Gheorghe”, a declarat joi, 20 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

De la începutul anului, 11 mașini abandonate pe străzile orașului au fost luate în evidență de către oamenii legii, iar procedurile împotriva acestora sunt în curs.

Legislație împotriva rablelor

Dacă până nu demult mașinile ale căror proprietari nu puteau fi identificați, erau cele care le dădeau bătăi de cap polițiștilor locali, acum este aplicată o nouă procedură, adoptată la sfârșitul anului trecut, explică șeful Poliției Locale, Hadnagy István.

 „În 2018 spre sfârșitul anului, împreună cu cei de la primărie, am demarat o acțiune pe baza legii 421/2002. Pe baza acestei legi putem ridica efectiv acele mașini care rămân pe spațiu public după somație. Aici sunt două categorii, vehicule fără stăpân sau vehicule abandonate. Deci în funcție de aceste două categorii, sunt două proceduri care au anumite diferențe”, ne-a declarat Hadnagy István.

Locuitorii pot sesiza Poliția Locală dacă văd un autovehicul abandonat

Instituția de ordine publică răspunde la sesizările care de multe ori vin prin intermediul locuitorilor. Polițiștii atrag atenția și asupra faptului că nu orice mașină veche poate fi considerată abandonată.

 „Locuitorii care identifică mașini abandonate pot suna la Poliția Locală și noi bineînțeles mergem și verificăm dacă chiar e mașină abandonată sau fără stăpân. Nu toate mașinile vechi pot fi considerate abandonate. Unii au mașini vechi, dar dacă are ITP-ul făcut și din când în când mai circulă, nu poate fi considerată mașină abandonată. Mașina poate aparține de exemplu unui bătrân care circulă de 2-3 ori pe lună. Aici trebuie văzut de la caz la caz. Dacă mașina este vădit nefuncțională și nu are număr atunci bineînțeles că este considerată mașină fără stăpân”, ne-a declarat șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Acesta a mai precizat că în aproximativ 95% din cazuri, mașinile sunt îndepărtate de proprietarii acestora, în urma somației.

Procedura în cazul mașinilor abandonate

Potrivit procedurilor, polițiștii locali trebuie mai întâi să afle cine este proprietarul mașinii abandonate, daca pentru vehicul sunt plătite taxele și dacă mașina a fost mutată din loc în ultimul an. În funcție de situație, polițiștii locali pot soma apoi proprietarul să își ridice mașina de pe domeniul public în termen de 10 zile, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, abia atunci autoritățile pot declara abandonul și pot ridica mașina.

Proprietarul îți poate recupera mașina prin achitarea amenzii care variază între 1.000 și 2.000 de lei, precum și după achitarea costurilor de transport și depozitare.

În cazul mașinilor fără proprietar, procedura diferă

În cazul mașinilor fără proprietar, după ce mașina va fi declarată abandonată în baza unui Decret al Primăriei, aceasta poate fi transportată la locul de depozitare. Primăria va publica caracteristicile mașinii îndepărtate și locația de unde a fost îndepărtată în media locală și pe panoul de anunțuri al primăriei.

La expirarea unui termen de 30 zile, autoturismul intră în proprietatea privată a orașului și poate fi comercializat la un depozit de fier vechi. Ca și în cazul mașinilor abandonate, autoturismul  poate fi revendicat prin achitarea amenzii, precum și după achitarea costurilor de transport și depozitare.

Anul trecut au fost identificate aproape 100 de mașini abandonate

Cele mai recente statistici ale Poliției Locale arată că anul trecut pe teritoriul municipiului au fost identificate 97 de mașini abandonate sau fără stăpân, dintre care 11 mașini au rămas în continuare pe domeniul public, iar procedura în cazul acestora este în curs.  

Astfel, peste 80 de mașini abandonate au fost ridicate anul trecut de pe străzile și din parcările  reședinței de județ în urma acțiunilor întreprinse de Poliția Locală Sfântu Gheorghe. Cu toate acestea, lupta împotriva fiarelor ruginite care își dau ultimele suflări pe spațiul public, continuă, iar în zilele următoare alte 14 mașini abandonate vor fi ridicate de pe străzile municipiului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.