ACTUALITATE 23 ianuarie 2021

O nouă Hotărâre a CJSU Covasna vizează 10 localități

de Iulia Drăghici - Taraș | 1623 vizualizări

Pentru cele mai multe, documentul aduce o relaxare a restricțiilor

Cea mai nouă hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna,  cu numărul 7/2021, emisă joi, 21 ianuarie, vizează 10 localități. Pentru Bita, Mărtineni, Brateș și Hilib, autoritățile impun noi restricții sau prelungirea celor aflate deja în vigoare, pentru că rata de infectare cu SARS-COV-2 este de peste trei cazuri la mia de locuitori. În același timp, sunt și alte șase localități care ies din scenariul roșu.

În cazul localităților Bita și Mărtineni, începând de vineri, 22 ianuarie, au intrat în vigoare o serie de noi reguli, prevăzute în Hotărârea de Guvern cu numărul 3/2021, transpusă în Hotărârea CJSU Covasna cu numărul 5/2021. Noile măsuri vor fi menținute pentru o perioadă de 14 zile.

Pentru Brateș și Hilib, aceleași măsuri s-au prelungit, tot începând de vineri, 22 ianuarie, pentru încă 14 zile, după ce incidența cazurilor de coronavirus a rămas de peste trei cazuri la mia de locuitori. Și aici se vor respecta prevederile din Hotărârea de Guvern cu numărul 3/2021, transpusă în Hotărârea CJSU Covasna cu numărul 5/2021.

Vestea bună este că localitățile Albiș, Aninoasa, Ariușd, Calnic, Chilieni și Zălan au ieșit din scenariul roșu începând de vineri, 22 ianuarie, după ce rata de infectare a scăzut sub trei cazuri la mia de locuitori. Astfel, se încheie aplicabilitatea Hotărârii cu numărul 1 din 7 ianuarie 2021 a CJSU Covasna.

Hotărârea CJSU Covasna cu numărul 5/2021 prevede, prin anexa acesteia, care sunt regulile ce se impun în funcție de incidența cazurilor din fiecare zonă covăsneană. Aici este specificată din nou obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, dar și că, de exemplu „este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-23.00, la nivelul județului/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000  de locuitori.”

Conform unui comunicat de presă al Prefecturii Covasna, incidența cazurilor de coronavirus în județul Covasna era, vineri, 22 ianuarie, de 0,83/1.000 de locuitori.

Cazuri active de SARS-COV-2 în județ erau, la această dată, 336, deoarece din 5.433 de persoane infectate de la începutul pandemiei, 4.919 s-au vindecat, iar 178 de persoane au decedat.

Totodată, 146 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-COV-2, se află în carantină la domiciliu ori la locația declarată, sub supraveghere medicală.

Aceeași sursă anunță că sunt cinci localități covăsnene unde a fost depășită rata de 3/1.000 de locuitori. Acestea sunt: Arcuș, Bita, Brateș, Mărtineni și Sâncraiu.

Alte 18 localități au o rată de infectare, fără focare, pentru ultimele 14 zile, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, în timp ce 25 de localități au incidența cumulată în ultimele 14 zile sub 1,5/1.000 de locuitori. Vestea bună este că 77 de localități covăsnene nu au niciun caz pozitiv. 

„Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, subliniază, ca de fiecare dată, Prefectura Covasna.

În rândul localităților care sunt vizate de hotărâri CJSU Covasna se numără și Dobolii de Jos. Conform Hotărârii cu numărul 6 din 15 ianuarie 2021, localitatea a intrat, începând din 16 ianuarie, în scenariul roșu, pentru o perioadă de 14 zile. Același document prevede că în Ghidfalău, pentru că s-a înregistrat o scădere a incidenței coronavirusului, începând cu data de 15 ianuarie s-au sistat măsurile suplimentare de restricție.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.