ACTUALITATE 18 august 2022

O nouă grădiniță în Comandău, construită cu bani de la guvernul ungar

de Diana Pantelimon | 795 vizualizări

O grădiniță construită de Biserica Romano-Catolică cu sprijin de la Guvernul Ungariei a fost inaugurată joi, 11 august a.c., la Comandău. Aceasta a fost construită prin „Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic”, un demers care își propune construirea sau renovarea grădiniţelor din afara graniţelor Ungariei, cu scopul de a crește numărul copiilor care învață limba maghiară ca limbă maternă.

Grădiniţa a fost construită cu un buget de 125 de milioane de forinţi (n.red. aproape 310 mii de euro), iar clădirea măsoară 340 de metri pătraţi. Aceasta poate găzdui două grupe de preşcolari servind în acelaşi timp şi ca centru de agrement şi tabără de vară, potrivit stiriletransilvaniei.ro, care citează Agenția Publică Maghiară MTI.

„Lucrările la noua grădiniță au început în 2018. Demersurile au fost realizate de Biserica catolică, aceasta a accesat fondurile. Este o clădire mare, vor fi 2 clase de preșcolari“, a spus miercuri, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul comunei, Opra Béni János. 

Prezent la eveniment, Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a spus în discursul său că: „În Transilvania și Partium (n.red. teritoriu din afara Transilvaniei propriu-zise, parte a regatului Ungariei), au fost construite 103 grădinițe noi și au fost renovate 376, cu 33 de miliarde forinți (n.red. aproape 82 de milioane de euro). Și aici, în Comandău, la 800 de kilometri de Budapesta, am construit grădinița gândind împreună“, citează székelyhon.ro.

Acesta a mai spus că localitatea a fost cândva o zonă de frontieră, „a păzit patria, naţiunea şi frumoasa regiune muntoasă”. Noua instituţie de învăţământ, la fel, va consolida rolul de paznic al comunităţii. Prin intermediul acesteia, copiii îşi pot păstra limba, cultura şi credinţa creştină, potrivit stiriletransilvaniei.ro.

Totodată, Kocsis Béla, primarul comunei, și-a exprimat recunoștința pentru faptul că, „și în colțul cel mai de est al Ungariei istorice, adică în Comandău, locuitorii pot simți grija și sprijinul patriei-mamă”, potrivit székelyhon.ro.

A doua zi, la o altă inaugurare de grădiniță, cea renovată din Bixad, secretarul de stat Miklós Soltész a punctat în discursul său că ajutorul cu care au fost construite şi renovate grădiniţele şi bisericile în Transilvania nu este unul îndreptat împotriva nimănui. Acest lucru este bun nu numai pentru maghiari, ci este de ajutor şi pentru economia României, prin faptul că sunt create locuri de muncă şi se plătesc impozite şi taxe, scrie publicația hirado.hu, care îl citează pe oficialul maghiar. 

„Cei care văd o problemă etnică în acest program de renovare şi construire a grădiniţelor, cei care se îndoiesc de valoarea cooperării, sunt oameni care, din păcate, nu văd problema reală, nu văd sarcina reală. Sarcina noastră nu este aceea de a distruge pacea dintre noi sau să incităm la discordie, ci să creăm pace şi să ne întărim comunităţile“, a declarat la Bixad secretarul de stat, citat de hirado.hu.

Ungaria a investit până acum zeci de milioane de euro în proiecte din Transilvania, dedicate comunității maghiare, precum stadioane, grădinițe, școli, centre culturale și biserici.

Sursa foto: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.